ÖZEL | YURT'a yönelik Binali Yıldırım sansürüne, CHP'li Yarkadaş'tan da tepki geldi

ÖZEL | YURT'a yönelik Binali Yıldırım sansürüne, CHP'li Yarkadaş'tan da tepki geldi

'Binali Yıldırım'ın karanlık sicili' haberine uygulatılan sansüre tepkiler büyüyor. YURT'a konuşan 25-26. dönem CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, sürece itiraz edeceğini duyurdu.

Tolga Kaan Ateşli

Yurt haber sitesi ile beraber, muhalif haber sitelerinde yer alan 14 habere, Binali Yıldırım tarafından sansür uygulatılmasına yönelik tepkiler büyüyor. 

Yurt Genel Yayın Yönetmeni Ali Avcu, 7 Haziran'daki köşesinde AKP'nin yenik İstanbul adayı Binali Yıldırım'ın kariyerindeki ani yükselişi, İDO Genel Müdürlüğü'ndeki saltanatını ve yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle dönemin İBB Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından görevden alınmasını yazmıştı. Avcu, sadece Binali Yıldırım değil, Yıldırım'ın akraba ve yakınlarının da yolsuzluklarını yazmıştı. 

"İşte gerçekler: Binali Yıldırım neden görevden alınmıştı?" başlığı taşıyan yazı gündeme oturmuş, kısa sürede birçok medya organı tarafından da paylaşılmıştı. AKP açısından büyük önem taşıyan İstanbul seçimi öncesi büyük ses getiren yazıya karşı harekete geçildi. İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği'nin aldığı 'erişim engeli' kararı, Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından hızla uygulandı ve yazıya erişim engellendi.  

Gazeteci ve 25-26. dönem CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, aralarında YURT'un da bulunduğu ve Yıldırım'ın talimatıyla sansür uygulatılan haber siteleri hakkında açıklamada bulundu.

YURT'a konuşan Yarkadaş şunları kaydetti:

Binali Yıldırım'ın 4.Sulh Ceza Hakimliği'nden aldırttığı karar ilginç bir özellik taşıyor. Alınan karara göre, Yurt gazetesinde daha önce yayınlanan habere getirilen erişim engelinin haberleştirilmesi de sansüre takıldı. Yani Yurt gazetesinin Binali Yıldırım ile ilgili yaptığı haberi erişime kapattıran Yıldırım, bunun okurlara duyurulduğu habere de erişim engeli getirtmiş oldu. Anlattığımız şey bir fıkra gibi ancak ne yazık ki komik bir fıkra değil; Türkiye'nin acı gerçeği. Binali Yıldırım ve arkadaşları sansüre yeni bir boyut kattılar. Ne yazık ki sansürün artık Türkiye'de sınırı ve limiti kalmamış durumda. Bu sansür de Türkiye basın tarihine örnek olacak geçecek. 

İTİRAZ EDECEK
CHP'li Yarkadaş yaptığı açıklamada, "AKP'li Binali Yıldırım, aralarında benim de bir tweetimin olduğu 14 ayrı paylaşım hakkında Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği'nden erişim engeli kararı aldırtmış. @t24 @cumhuriyetgzt @evrenselgzt ve @yurtgazetesi 'nde yer alan haberler de sansürden payını almış. İtiraz edeceğim" Binali Yıldırım'ın talebiyle uygulatılan sansüre itiraz edeceğini de ifade etmiş, "Binali Yıldırım'ın avukatları, hızlarını alamamış, @yurtgazetesi 'nde daha önce engellettikleri bir habere dair yapılan habere de erişim engeli kararı aldırtmış. Yani; sansür yapıldığına ilişkin haber de sansüre uğramış. Sansürde sınır yok" diyerek hukuk dışı sansüre itiraz edeceğini duyurmuştu.

BİNALİ YILDIRIM YURT'TAN PARA İSTİYOR
Yıldırım ve avukatlarının, söz konusu yazıda imzası bulunan Yurt Genel Yayın Yönetmeni Ali Avcu'ya 50 bin TL, gazeteye ise 50 bin TL'lik tazminat davası açıldığı duyuruldu. Tazminat istenen siteler arasında, yazıyı paylaşan Yeniçağ haber sitesi de yer alıyor. Yıldırım Yeniçağ'dan da 100 bin TL istiyor.