YURT, 'Atatürk'ün mirasına OdeaBank kumpası' dosyasını açıyor!

YURT, 'Atatürk'ün mirasına OdeaBank kumpası' dosyasını açıyor!

OdeaBank'ın Türk Hava Kurumu'na yüzde 28'lik faizle dolar verdiği ve böylelikle kurumca ipotek ettirilen gayrimenkullerden kar sağladığı ortaya çıktı.

Yurt Haber Merkezi

Türk Hava Kurumu'nda 'peşkeş' tartışmaları sürerken, 1 Kasım 2012 tarihinde Türkiye'de ilk şubesini açan, Afrika-Lübnan merkezli Bank Audi sermaye grubuna ait OdeaBank'ın, kuruma yüzde 28 faizle dolar üzerinden kredi verdiği ortaya çıktı. 

Dünyada neredeyse görülmemiş düzeyde bir faiz oranıyla açılan ve Dolar (USD) üzerinden kurumun yöneticileri ve banka arasında imzalanan kredi anlaşmasında, geri ödeme faizi yüzde 28 üzerinden hesaplandı. Kurum yüzde 28 faizle aldığı krediyi ödeyemeyecek duruma gelince de, bankaya kredi karşılığı ipoteklenen ve Mustafa Kemal Atatürk'ün mirası olan THK'ya ait gayrimenkullere, bankanın haciz yolu açıldı. Böylelikle OdeaBank, hem kuruma ait mülkte yer alan kiracılardan kira tahsil etme, hem de kurumdan borç ödemesi talep etme hakkı elde etti. Durum böyle olunca, bu akıl dışı 'kredi' hamlesi, kuruma ait gayrimenkullerin kiralandığı kişi ve kurumları da zor durumda bıraktı.

YURT'un ulaştığı bilgilere göre, kuruma ait gayrimenkullerin kiralandığı şirketlerden memnun kalmayan ve kredi anlaşmasından sonra kurumda yönetimi devralan kadro, kiracı şahıs ve şirketleri arada bırakmak adına borç ödemelerine yönelik herhangi adımda bulunmadı. OdeaBank'ın ve bahse konu anlaşmayı yabancı sermaye ile işbirliğine giderek imzalayan dönemin yönetiminin, ranta alabildiğine açık bu mirasın, yüksek faiz oranlı kredi ile satışa çıkarılmasını beklemekte olduğu anlaşılıyor.

Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi mirası olarak kabul edilen ve maddi anlamda kuruma büyük kazanç sağlayabileceği bilinen, üzerinde 2005 yılında yap-işlet modeliyle ihale sonucu kiralanan ve Keskin Holding yönetimindeki otel bulunan Tayyare Apartmanları kiralanmış, sonraki başkanlardan Kürşat Atılgan başkanlığında da 'yolsuzluk' konusu olarak ele alınmıştı. Atılgan, söz konusu mülkün 'peşkeş' çekildiğini düşünerek kiralama işleminin meşru olmadığını öne sürmüş, iptali için 'kira ödemediklerini', Keskin Holding'in kiracısı konumundaki şahıs ve kurumlara da şirkete kira ödememeleri konusunda telkinde bulunduğunu ifade etmişti. 

NE OLMUŞTU?
Eski THK Başkanı Kürşat Atılgan, THK'ya ait Tayyare Apartmanları'nın THK'nın yararına olmayan ve yolsuz bir biçimde kiralandığına dair iddialarda bulunmuş, iddialara söz konusu mülkte kiracı bulunan Keskin Holding'ten bir açıklama gelmiş ve holdingin yöneticisi Recep Ercan Keskin iddiaları yalanlamıştı.

YURT Genel Yayın Yönetmeni Ali Avcu, süreci köşesine taşımış, "Sevgili okuyucularım çoğumuzun taa ilköğretimlerde harçlıklarımızdan artırarak bağışta bulunduğumuz Atatürk’ün Türk milletinin aydınlanması ve geleceği için kurduğu THK’nın talan edilmesine gönlüm razı değil. İşte bu yüzden bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımı belirtmek isterim. Ucu nereye dokunursa dokunsun" demişti. ( O yazı )

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın THK'nın onursal başkanı olduğunu hatırlatarak, kendisini gerekeni yapmaya davet etmişti. CHP Parti Meclisi üyesi hukukçu Haluk Pekşen de sürecin hukuki anlamda takipçisi olacaklarını dile getirdi. 


Editörün notu: Kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün maddi ve manevi mirası olarak Türk halkına armağan ettiği Türk Hava Kurumu'na ait tüm mülkler Türk halkına aittir. Türk halkına ve beraberinde Mustafa Kemal'in emanetine yabancı sermaye ile işbirliği içinde kurulan kumpasın tüm gerçeklerinin ortaya çıkması için, sürecin takipçisi olacağız.