
İşçiye verilen uyarıda süre sınırı yoktur
İyi günler Hüseyin Bey
Geçtiğimiz hafta işyerimizde yaşanılan bir olay sebebiyle hakkımda tutanak tutuldu. Benim sorum, işçiye işveren tarafından tutulan tutanağın geçerlilik süresi ne kadardır.
Teşekkürler
Merhaba Sayın okuyucumuz
Öncelikle tutanağın ne için tutulduğunu ve mahiyetinin ne olduğunu belirtmemişsiniz ancak tutanak meydana gelen somut bir olayı daha sonra kanıtlayabilmek bakımından tespit etmek, kayıt altına almak anlamıma gelir. Meydana gelen olayda işçinin bir kusuru söz konusu ise somut olayın niteliğine göre işçiye ihtar (uyarı)verilir.
İhtar mekanizması işverenler tarafından ileride işçinin benzer davranışları devam ederse kendisinin daha önce de uyarıldığını kanıtlamak bakımından önem arz eder. Çünkü işveren işçisini ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar dışında derhal (tazminatsız) işten çıkaramaz.
İş Hukuku'nda GEÇERLİ SEBEPLE FESİH denilen hallere dayanarak yapılan fesihlerde ise işveren işçisinin bu tür davranışları daha önce de gerçekleştirdiğini kanıtlamak zorundadır. İşte bu nedenle uyarı işverenlerce sıkça başvurulan bir yöntemdir. Verilen bir uyarının geçerlilik süresinde ise bir sınır yoktur. Tutanak için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. Ancak ortada işçinin derhal haklı sebeple işten çıkarılmasını gerektiren bir kusur varsa burada 6 iş günlük bir zaman aşımı söz konusudur. Yani işveren işçiyi olayın öğrenildiği tarihten itibaren 6 iş günü içinde işten çıkarabilir.
İyi günler
Merhaba Hüseyin Bey,
Eşimle ilgili bir sorum olacak. Kendisi şu an hamileliğinin 5.ayını bitirmek üzere. Doğumdan önce alacağı raporlar doğumda alacağı doğum parasını etkiler mi? Ayrıca ikinci sorum, eşimin primi her ay 1750 T.L. civarında yatıyor. Doğum parasını yine asgari ücret üzerinden mi alır? Cevabınız için teşekkürler.
Merhaba Sayın okuyucumuz
Öncelikle her zaman yaptığım bir düzeltme ile başlamak isterim. Halk arasındaki yaygın deyiş olan “Doğum parası” yanlış anlaşılmalara sebebiyet verdiğinden sürekli olarak bu düzeltmeyi yapmak zorunda kalıyorum. SGK tarafından çalışmakta iken doğum yapan kadın işçiye ödenen bu ödeneğin adı GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ ‘dir.
Halk arasındaki yaygın adı nedeniyle doğum yapan her kadına ve/veya eşine bir doğum yardımı yapıldığı şeklinde yanlış bir algı oluşmaktadır. Oysa Geçici iş göremezlik ödeneği yukarıda da belirttiğim gibi sadece çalışmakta iken doğum yapan kadın işçiye ( belirli prim ödeme gün şartlarını da yerine getirmesi koşulunda) yapılan bir ödemedir.
Sorunuzun yanıtına dönecek olursak;
Eşinizin doğum iznine çıkmadan son 1 yıl içinde 90 günü (3 ay) prim gün sayısı eksik olmamalıdır. Aksi halde doğum sonrası alacağı Geçici iş göremezlik ödeneği etkilenir. Eşiniz bordroda eğer asgari ücretten görünmüyorsa SGK'dan alacağı ödenek de gerçek ücretinden (1750) ödenir.
İyi günler