Büyük İskender'in başını buldular

Büyük İskender'in başını buldular

Amasra'da yapılan kazıda Büyük İskender portre başı bulundu.

bartinhalkgazetesi'nin aktardığına göre Büyük İskender'in portre başı bulundu.

Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Amasra İlçemizde Amasra Müze Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen kazıda Roma imparatorluk dönemine ait (MS 2. yüzyıl) Büyük İskender’in portre başı ortaya çıkarılmıştır." denildi.

1200x826-b937e9773bc0e536d50f4b3c4284f4cc.png

BÜYÜK İSKENDER KİMDİR?

 

Büyük İskender, Antik Makedonya Krallığı'nın MÖ 336 - 323 yılları arasındaki kralıdır. MÖ 356 yılında Pella'da doğdu ve 20 yaşında babası II. Filip'in yerine tahta geçti. İktidarının uzun yıllarını Güneybatı Asya ve Kuzeydoğu Afrika'da eşi benzeri görülmemiş büyük askerî seferlerle geçirdi ve 30 yaşına geldiğinde Yunanistan'dan Kuzeybatı Hindistan'a kadar uzanan antik dünyanın en büyük imparatorluklarından birini oluşturdu. Hükümdarlığı süresince girdiği hiçbir muharebede yenilmeyen Büyük İskender, pek çok uzman kişi tarafından tarihin en başarılı askerî komutanlarından birisi olarak kabul edilir.

BÜYÜK İSKENDER VE AMASRA İLİŞKİSİ

Amasra ya da tarihte bilinen ilk adıyla Sesamos şehri, M.Ö XII. Yüzyıla kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Bu dönemde bölgede görülen Gasgas ve Hitit egemenliğinden sonra şehir, Fenikelilerce ticari amaçlara yönelik bir koloni olarak kullanılmıştır. Kısa süren Fenike hâkimiyeti sonrasında İon kolonizasyon hareketleri ile şehir Miletli ve Megaralı denizcilerce ele geçirilmiş ve kısa zamanda tüm Batı Karadeniz sahilinin önemli bir ticari çekim merkezi haline gelmiştir. Özellikle bölgenin zengin orman ürünleri (başta şimşir, meşe palamudu, kestane olmak üzere) ticaretin gelişmesinde en önemli etkendir.

Bir dönem Lidya egemenliğine giren şehir, M.Ö IV. Yüzyılda Pers yönetimine geçmiştir. Pers İmparatoru 3. Dara'nın yeğeni, Büyük İskender'in baldızı olan Amastris Amasra'yı M.Ö. 300-286 yılları arasında Amasra'yı kurmuş. Makedonyalı Büyük İskender’in Anadolu’yu Pers istilasından kurtarmasından sonra Sesamos’un yönetiminin Persli bir prenses olan Amastris’e geçtiğini görüyoruz. Bu dönemde canlı bir ticari hayat ile şehir tarihinin en parlak dönemini yaşamıştır.