İspanyollar Türkler Festivali’ni kutladılar

İspanyollar Türkler Festivali’ni kutladılar

Her yıl, 1 ile 5 Şubat arası İspanya’da Los Turcos - Türkler Festivali adı altında kutlanıyor. Bu yıl 100. yılını kutlayan festivalin Türkiye’den sürpriz konukları da vardı.

‘Los Turcos’ Türkler Festivali'nin sembolü Aziz San Vlas, M.S. 289 ile 316 yılları arasında Sivas’ta yaşamış. Romalılar’ın baskısıyla cemaatsiz kaldıktan sonra Erciyes Dağı’nda inzivaya çekilmiş. Sonra da inancından dönmediği için Roma Valisi’nin askerleri tarafından öldürülmüş.

Şimdilerde, Sivas'ta Medrese Mahallesi'nde bir evin bahçesinde Göz Baba Türbesi var. İşte, burada yatan aslında, Sivaslı Aziz Vlas olduğu söyleniyor. Üstelik, bu iddiaya Türkiye dışında da çok sayıda insan inanıyor.

Nerede, diyeceksiniz. O halde, sizi İspanya’ya, Valencia eyaletine bağlı Alicante şehrin 44 kilometre uzaklıktaki Sax kasabasına götürelim.

10 bin nüfuslu Sax kasabasında her yıl, 1-5 Şubat tarihlerinde bir festival düzenleniyor. ‘Los Turcos’ yani, Türklere adanmış bu festivalde turistler ve kasaba halkı tamamen Türklere özgü olduğunu ifade edecek kıyafetler ve ellerinde Türk Bayrakları alarak törenler, eğlenceler düzenleniyor.

Bu yıl, festival konukları arasında Avrupa Türk Derneği başkanı Adem Aytaç ve Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği’nin Genel Başkanı Mustafa Tosun bu yıl 100. kez düzenlenen törenlere katıldılar. Sax kasabasına eğer, belediye meclisi de kabul ederse, Atatürk Anıtı dikilmesi önerilerini birinci elden ulaştırdılar.

Sax kasabasında her yıl düzenlenen bu festivalin ortaya çıkış öyküsüne kısaca yer verelim.

Sax kasabasında düzenlenen festivalin kökleri 400 yıl öncesine dayanıyor. Burada o dönem Hıristiyanlar Müslümanlara karşı galibiyet elde edince, bunu her yıl kutlamayı gelenek haline getirmişler. Ancak, festivalin nefret ve intikamla yüklü görüntüsü 1920’de değişmiş. O yıldan bu yana da festival dostluk, sevgi ve eğlence festivaline dönüşmüş.

İstiklal Savaşı hakkında bilgiler de ulaşınca, destek olma isteği doğmuş ve ‘Los Turcos’ adında bir dernek kurmuşlar. Haber kupürlerinin, çikolata ve sakız paketlerinin üzerinde gördükleri Türk insanı resimlerinden de kendilerine kıyafet dikmişler. Kaftanlar, fesler, sancaklar... Böylece festival, Türkler festivaline dönüşmüş.

Hiçbir kan bağı, kader birliği, kültürel bağ olmamasına rağmen buradaki İspanyollar, bu günlerde kendilerini Türk gibi hissediyorlar. Türkiye sevgisi gözlerimizi yaşartıyor. Türkiye'yi ve Türk'ü çok seviyorlar.

Los Turcos Comparsa’nın 100. yılı kutlu olsun!

YURT HABER