Setten Talat Bulut kararına tepki

Setten Talat Bulut kararına tepki

Oyuncu Talat Bulut hakkında verilen 'takipsizlik' kararına set emekçileri, yönetmen ve senaristlerden tepki geldi. Konuyla ilgili bildiri yayınlayan sinemacılar, Bulut'un 'Yasak Elma' dizisine devam etmesiyle ilgili olarak verilen kararın tekrar gözden geçirilmesini istediklerini belirttiler.

‘Yasak Elma’ dizisinin setinde gündeme gelen taciz iddiası ile ilgili hakkında takipsizlik kararı verilen Talat Bulut’a sektörde çalışanlar set emekçileri, yönetmen ve senaristlerden tepki geldi.

Bulut’un tacizine uğradığını açıklayan 19 yaşındaki kostüm asistanı Ö.Ş., konuyu yargıya taşımış, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturmada ‘dava açmaya yetecek düzeyde delil elde edilemediği’ gerekçesiyle takipsizlik kararı verilmişti.

Tartışmalara yol açan karara aralarında Meryem Gültabak, Fulya Emek Tanrıkulu, Orçun Okşar, Aydın Orak ve Yelda Eroğlu gibi isimlerin de olduğu dizi sektöründe çalışan set emekçileri, senaristler ve yönetmenler tepki gösterdi. Konuyla ilgili bir bildiri yayınlayan dizi emekçileri, Talat Bulut’un hakkında verilen ‘takipsizlik’ kararının ardından ‘Yasak Elma’ dizisinde oynamaya devam edecek olmasını eleştirdi.

Bildiriye imza atanlar, “Tacize maruz kalan kadının başına geleni anlatması oldukça zordur; dışlanmaktan, suçlanmaktan, ciddiye alınmamaktan, aşağılanmaktan korkar! Tacizciyi ödüllendiren, mağduru cezalandıran bu açıkça adaletsiz tutumu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu cezasızlık kararı tacize uğrayan binlerce kadının cesaretini kıracak, sayısız trajedilere sebep olacak, benzer tavırları gösteren erkeklere ise cesaret verici bir emsal oluşturacaktır. Kostüm asistanı kadın arkadaşımızın yanında olduğumuzu belirtirken Yasak Elma dizisinin yapımcısı Fatih Aksoy’dan ve dizinin yayınlandığı kanal olan FOX TV yönetiminden Talat Bulut’un diziye devam etmesi kararını tekrar gözden geçirmesini istiyoruz” diyerek, Ö.Ş.’nin yanında olduklarını belirttiler.

Bildiri şöyle:

'TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYMA ZAMANI'

Türkiye sinema ve dizi çalışanları olarak, bizim sektörümüzde de kadın çalışanlara yönelik taciz, mobing ve istismar olayları yaşandığını uzun yıllardır biliyoruz. Ne yazık ki bu konuda derin bir sessizliğin ve çaresizliğin egemen olduğu setlerimizden yıllar sonra cesur bir ses çıktı. Yasak Elma adlı televizyon dizisinin başrol oyuncusu Talat Bulut’un sette, kostüm asistanı kadın arkadaşımızı taciz ettiğini, yine arkadaşımızın cesareti sayesinde öğrendik. Daha sonra yaşanan hukuki süreçte takipsizlik kararı verilmesinin hemen ardından yapımcı Fatih Aksoy, diziye Talat Bulut’la devam edeceğini açıkladı kamuoyuna. Tekrar ve daha güçlü bir sesle söylemek isteriz ki: Tacize maruz kalan kadının başına geleni anlatması oldukça zordur; dışlanmaktan, suçlanmaktan, ciddiye alınmamaktan, aşağılanmaktan korkar! Tacizciyi ödüllendiren, mağduru cezalandıran bu açıkça adaletsiz tutumu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu cezasızlık kararı tacize uğrayan binlerce kadının cesaretini kıracak, sayısız trajedilere sebep olacak, benzer tavırları gösteren erkeklere ise cesaret verici bir emsal oluşturacaktır.

Kostüm asistanı kadın arkadaşımızın yanında olduğumuzu belirtirken Yasak Elma dizisinin yapımcısı Fatih Aksoy’dan ve dizinin yayınlandığı kanal olan FOX TV yönetiminden Talat Bulut’un diziye devam etmesi kararını tekrar gözden geçirmesini istiyoruz.

Çünkü her gün onlarca kadının tacize uğradığı, tecavüz edildiği ve öldürüldüğü bir ülkede bir yerden başlayıp taşın altına elimizi koymanın zamanı geldi."

Yasak Elma dizisinin yapımcısı Fatih Aksoy, yargıdan çıkacak kararın ardından Talat Bulut kararını vereceğini açıklamıştı.