Uykusuzluktan şikayetçiyiz

Uykusuzluktan şikayetçiyiz

Türk Uyku Tıbbı Derneği'nin (TUTD) verilerine göre 50 yaş üstü kadınların yüzde 25'i uykusuzluktan şikayetçi

Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nörolog Prof. Dr. Sevda İsmailoğulları, erkek ve kadınların, fizyolojik ve zihinsel aktivite değişiklikleri dolayısıyla uyku ihtiyaçları ile sorunlarının da farklılıklar gösterdiğini, kadınların erkeklere göre 20 dakika fazla uyku ihtiyacı olduğunu belirtti. Bunun gerekçesi olarak da İsmailoğulları, kadınların gün içinde pek çok işi aynı anda yapması ve zihnini daha fazla çalıştırması olduğunu söyledi.

Kadınların özellikle gebelik döneminde uyku sorunlarının arttığını belirten İsmailoğulları, "Gebelik döneminde, özellikle de gebeliğin son üç ayında horlama, uyku apnesi ve huzursuz bacak sendromu sıklığı artmakta." dedi.

İsmailoğulları, "Kadınlarda uykuyu etkileyen önemli nedenlerden birinin hormonal değişimler, gebelikte diyafram yükselmesinin, bebeğin anne karnındaki hareketlerinin, idrar kesesinde doluluğun, vücut ısısındaki dalgalanmalar ile mide bağırsak sistemindeki rahatsızlıkların uykuyu negatif etkiler. 50 yaşın üzerinde her 4 kadından biri uykusuzluktan şikâyetçidir. Gebelik döneminde, özellikle de gebeliğin son üç ayında, horlama, uyku apnesi ve huzursuz bacak sendromu sıklığı artmakta." diyen İsmailoğulları, Kayseri'de 983 gebeyle yapılan bir çalışmada her 10 gebeden birinde huzursuz bacak sendromu olduğunun rapor edildi. Menopozdan sonra ise uykusuzluk ve uyku apnesi sıklığının artar , bu dönemde uyku apnesinde artışın en önemli nedeninin vücut yağ oranındaki değişiklikler, bel-kalça oranındaki artış ve boyun çevresinin genişlemesidir." dedi.

İsmailoğulları sözlerine şöyle devam etti: "İyi bir gece uykusundan mahrum kalmak, pek çok hastalıklara davetiye çıkaracağı gibi mizacımızı, dikkatimizi, hafızamızı da negatif yönde etkiler. Bunun için uyku sağlığına önem verilmesi gerekiyor. Uyku sağlığının önemi her iki cinste de eşit. Amacımız, kamuoyunu, kadınlar ve erkekler arasındaki uyku farklılıklarını ve kadınlar aleyhine artan uyku sağlığı sorunlarını dile getirerek, özellikle aile içinde 'anne' aleyhine gelişen uyku yetersizliğine dikkat çekmek."