Çimentoda çalışanın zaferi

Çimento sektöründe faaliyet yürüten şirketlerin yüzde 95’inin aza olduğu ÇEİS ile işçi sendikası Türkiye Çimse-İş arasında iki senesi kapsayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi imza attı.

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) ile muhatap işçi sendikası Türkiye Çimse-İş Sendikası arasında 2020 ve 2021 senelerinde geçerli olacak yeni dönem grup toplu iş sözleşmesi imza attı. Sendikalar, Türkiye genelindeki 35 kuruluşa bağlı 64 tesiste takriben 7 bin çalışan yerine, TÜFE +1 oranında zam için el sıkıştı.

Anlaşmaya göre, Türk çimento sektörü çalışanlarına, ilk sene TÜFE +1, ikinci yıl ise TÜFE oranında zam yapılacak. Sosyal yardımlar dahilinde ise ilk sene yüzde 15 artışla aylık 460 TL, ikinci sene yüzde 12 artışla aylık 515 TL sosyal yardım ödenmesinde uzlaşıldı.

Dördüncü turda karara bağlandı

Türk çimento sektöründe uzun yıllardır devam eden karşılıklı sosyal diyalog ve uzlaşma temeliyle sağlanan çalışma sulhunun tüm sektörlere örnek olduğuna dikkat çeken ÇEİS İdare Heyeti Başkanı Suat Çalbıyık, ”Sektörümüzde 2020 ve 2021 senelerinde geçerli olacak grup toplu iş sözleşmesi sürecini, karşılıklı anlaşmayla sonuçlandırdık. 18 Aralık 2019’da başlayan mütalaalarımız, toplam 4 müzakerenin hemen peşinden, 31 Ocak 2020 tarihinde bitirdi” diye konuştu.

Yeni dönem grup toplu iş sözleşmesini, legal müddet içinde anlaşma sağlayarak imza attıklarını kaydeden Çalbıyık, şöyle konuştu:

Müzakereler süresince kurulan sosyal diyalog ve karşılıklı fedakârlık sayesinde, 2 yıl devam edecek başarılı bir uzlaşmaya daha imzaladık. Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri olan çimento sektöründe, uzun yıllardır sanki bir anane haline gelen çalışma sulhunu sürdürmeye devam edeceğiz. 2020 ve 2021 senesi grup toplu iş sözleşmesi tüm sektörümüze hayırlı olsun”.

Ekonomi Haberleri

Goldman Sachs'tan Türkiye ekonomisi analizi: 2026 yıl sonu enflasyon tahmini yükseltildi
SGK borç yapılandırmasında yeni dönem: Taksit süresi 72 aya çıkarıldı
Altın fiyatlarında İsviçre hareketliliği: Gram, çeyrek ve Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu?
İtalyan gazeteden Trump’a ağır manşet
Temmuz 2026 en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Zam tablosunda senaryo netleşiyor