İTO Başkanı: İşsizliğin çözümü ekonomi dostu iş kanunudur

İSTANBUL TİCARET ODASI Başkanı Şekib Avdagiç, “Türkiye’nin arzuladığı istihdam hedefine erişmesi teşviklerin yanı sıra ‘ekonomi arkadaşı iş yasası’ çıkarmasıyla olası olacaktır” diye konuştu.

İSTANBUL TİCARET ODASI Başkanı Şekib Avdagiç, “Türkiye’nin arzuladığı istihdam hedefine erişmesi teşviklerin yanı sıra ‘ekonomi arkadaşı iş yasası’ çıkarmasıyla olası olacaktır” diye konuştu.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “444 bin firmanın temsilcisi olarak, söylemeliyim ki, Türkiye’nin arzuladığı istihdam hedefine erişmesi teşviklerin yanı sıra ‘ekonomi arkadaşı iş yasası’ çıkarmasıyla mümkün olacaktır.” dedi.

Avdagiç, ocak ayı alelade meclis toplantısında yaptığı konuşmada, İSTANBUL TİCARET ODASI'nun 2020 senesi itibarıyla 444 bin 700 azaya eriştiğini söyledi.

Geçen ay tanıtılan Türkiye'nin Otomobili'ni ülkenin yarınları hesabına büyük heyecan ve heyecanla karşıladıklarını belirten Avdagiç, projeyle Türkiye'nin yeni ekonomiye ve teknolojilere doğru kuvvetli bir hamle yaptığını ifade etti.

Avdagiç, kendilerinin bu projeyi yalnızca satış bazlı değerlendirmediklerini vurgulayarak, "Türkiye'nin Otomobili, Türkiye'de yeni ve ileri teknoloji yatırımlarına taban hazırlayacaktır. Yüksek teknoloji yatırımlarına ivme kazandıracak ve ülkemize yeni yatırımlar çekecektir." ifadelerini kullandı.

Yeni seneye yeni ümitler ve hedeflerle başladıklarını belirten Avdagiç, şunları kaydetti:

"2019'a para piyasaları bir hayli karamsar girerken hükümetimiz çok daha iyimser hedeflerle başlamıştı. Geçen bir senelik sürecin nihayetinde, haklı çıkanın kim olduğunu, bugün çok daha net biçimde görebiliyoruz. Biz de İSTANBUL TİCARET ODASI olarak, Türkiye’ye güvenen ve haklı çıkan tarafta olmanın gururunu yaşıyoruz.

2020'de Yeni Ekonomi Programı (YEP) çerçevesinde ekonomik amaçlar daha da yukarıya taşındı. Bizce de 2020 senesi büyümesi 2019’a göre allahın izniyle çok daha iyi olacak. Ekonomimizde pozitif gelişmeler yalnızca baz tesirinden kaynaklanmıyor. Türkiye ekonomisi baz tesiri dışında da toparlanmaya başladı. Bu sene, toparlanmanın daha da yaygınlaştığını göreceğiz."

"Bilhassa son 5 çeyrektir gerileyen özel sektör yatırımları, bu sene ileriye gitmeli"

Şekib Avdagiç, 2019'un son çeyreğinde yüzde 5 olması beklenen büyüme oranının 2020'nin ilk çeyreğinde de güçlü olacağına işaret ederek, "Bir yandan kamu harcamaları büyümeye destek olurken, diğer yandan Merkez Bankası ve kamu bankalarının getiri indirimleri ile beraber krediler artıyor. Kredilerdeki canlanmanın tüketimi ve dolayısıyla stok artışını tetiklemesini bekliyoruz." dedi.

2020’de öngörülen büyüme hedefinin yüzde 5 düzeyinde olduğunu anımsatan Avdagiç, şöyle devam etti:

"Yüzde 5'lik büyüme hedefinin temel dinamiklerini ise özel sektör belirliyor. Özel sektör tüketiminde yüzde 4,9 olan öngörü, özel sektör yatırımlarında ise yüzde 12,1 artış bekleniyor. Bilhassa son 5 çeyrektir gerileyen özel sektör yatırımlarını, bu sene ileriye gitmesi açık bir gereklilik olarak önümüzde duruyor.

Geçen sene yatırımları kamu sırtlamıştı. YEP'e göre, bu sene kamunun hissesi küçülecek. Dolayısıyla görev bize düşüyor. İşte biz 2020 senesini yatırım senesi duyuru ederken, üzerimize düşen bu görevin farkındaydık, şimdi de tüm azalarımızdan bu konuda çaba göstermelerini bekliyoruz."

"Her bir puanlık artış, 110 bin civarında kişiye yeni iş fırsatı sağlıyor"

İSTANBUL TİCARET ODASI Başkanı Avdagiç, büyüme hızındaki artışın işsizlik ile mücadeleye büyük destek olduğunu kaydederek, "Büyümede her bir puanlık artış, 110 bin civarında kişiye yeni iş fırsatı sağlıyor. Dolayısıyla büyüme rakamı istihdam için büyük ehemmiyet arz ediyor. İşsizlikteki artış eğilimi ağustostan bu yana istikametini aşağıya çevirdi. İnşaat sektöründeki ılımlı toparlanma ve turizm başta olmak üzere hizmetler tarafındaki istihdam artışı, işsizlikte en kötünün geride kaldığına işaret ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Avdagiç, ekonomideki ılımlı toparlanmanın yeni istihdam kapasitesi oluşturacağını belirterek, işsizlik oranının 2020'de yüzde 10 düzeyine ineceği öngörüsünde bulundu.

Kalıcı ve sürdürülebilir istihdam artışı için yatırım ve imalat faaliyetlerinin hız kazanmasının ehemmiyetini vurgulayan Avdagiç, "444 bin firmanın temsilcisi olarak, söylemeliyim ki, Türkiye’nin arzuladığı istihdam hedefine erişmesi teşviklerin yanı sıra ‘ekonomi arkadaşı iş yasası’ çıkarmasıyla olası. Emekçimizin imalata katkısını halel getirmeden, yatırım yapan firmalarımızın savunmasının da çok ehemmiyetli olduğuna inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Ülke olarak geçen sene enflasyonda büyük bir muvaffakiyet yakaladık. Büyümede 2020 yılı hedefi olan yüzde 8.5’lik hedefi de yakalayacağımıza inanıyoruz. Yeter ki, döviz kurlarının istikrarına, kamu harcama disiplinine ve negatif fiyatlama davranışlarının kırılmasına önem verelim." ifadelerini kullanan Avdagiç, bilhassa gıda ücretlerinde hava koşullarından kaynaklı öngörülenin dışında bir artış olmaması gerektiğini belirtti.

"Avrupa gerilerken, dünya yerinde sayarken, Türkiye ileri gitti"

İSTANBUL TİCARET ODASI Başkanı Şekib Avdagiç, petrol ücretlerindeki dalgalanmaların enflasyonu etkileyebileceğine işaret ederek. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ-İran geriliminden dolayı yaşanan petrol ücretlerindeki yükselişin kısa vadeli ve hudutlu olmasını beklediklerini söyledi.

Dünyadaki gelişmelerin jeopolitik rizikolar hariç, genel olarak Türkiye ekonomisinin toparlanmasına yardımcı olacağını ifade eden Avdagiç, şunları kaydetti:

"Türkiye 2019 yılında dünyadaki durağan ticarete karşın ihracatını 180 milyar dolara taşımayı muvaffak oldu. 2019 yılı ihracatımız, 2018’e göre yüzde 2,04 arttı. Bu artış çok önemli. Türk iş dünyası bu rakamı, dünya mal ihracatı yüzde 0 artışla yerinde sayarken, Avrupa ise eksi yüzde 0,6 geriye giderken yakaladı. Başka bir deyişle Avrupa gerilerken, dünya yerinde sayarken, Türkiye ileri gitti."

2020'de Avrupa’da ekonomisindeki durgunluğun aşılmasının Türkiye'nin ihracatına olumlu yansımaları olacağına işaret eden Avdagiç, "2020'de dünya ihracat hacminde yaşanacak iyileşmeler YEP'te ortaya koyulan 190 milyar dolarlık ihracat hedefini aşmamıza da yardımcı olacaktır. Benim kanım, bu hedefe erişebileceğimiz hem de aşabileceğimiz istikametindedir." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, oyun kuran bir ülke olarak gücünü ortaya koyuyor"

Şekib Avdagiç, yüksek katma değerli ürün ihracatının artırılması çağrısında bulunarak, turizm gelirlerini hızla artırıp cari açık meselesine kalıcı çözümü kavuşturacak hedeflerin hayata geçirmesinin ehemmiyetine işaret etti.

Türkiye'nin yalnızca ekonomik alanda değil, yerel bir oyuncu olarak da tarihsel hinterlandında ciddi ataklar gerçekleştirdiğine değinen Avdagiç, şunları kaydetti:

"Tarihsel bağlarla bağlı olduğu Libya ile imza attığımız 'Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına ait Uzlaşma Muhtırası' ile Doğu Akdeniz'deki adli ve ekonomik haklarımızı güvence altına aldık. Arkadaş ve kardeş Libya Hükümeti'ne askeri yardım elini uzattık.

Hükümetimizin bu istikametteki teşebbüsünün çok ehemmiyetli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin hakkı olan Akdeniz natürel gazının istemimiz hiçe sayılarak ve ülkemiz dışlanarak, başka ülkelerce gasp edilmesine müsaade edilmemesini alkışlıyoruz. Bu konuda hükümetimizin attığı her adımın tam destekçisiyiz."

Enerji naklinin çeşitlendirilmesi itibariyle Türk Akımı projesinin ehemmiyetine de değinen Avdagiç, "Türkiye, oyun kuran, oyunun kaidelerini belirleyen bir ülke olarak, gücünü ortaya koyuyor. Biz de İstanbul iş dünyası olarak Türkiye’nin daha da güçlenmesi için, menfaatlerini savunacak, bekasını sağlayacak bu teşebbüslerin yanındayız." ifadelerini kullandı.

Ekonomi Haberleri

100 TL‘yi görecek
Af geliyor
Türkiye'nin ünlü moda devi iflas etti
Merkez Bankası'nın eski kara kutusu açıkladı
Borsa haftayı rekorla kapattı! En çok kazandıran hisseler belli oldu