Rezerv satışı nedeniyle bankalar zor durumda! 'Yük 84 milyonun kasasına aktarıldı'

Hazine’nin dolar cinsi tahvil ihalesi açarak bankaların döviz açığını kendi üstüne aldığına vurgu yapan ekonomistler, rezerv satışlarıyla kamu bankalarının büyük zararlar yaşadığını belirtmekte...

Merkez Bankası'nın (MB) kurdaki artışı frenlemek için piyasaya döviz satışı yaptığı artık hükümet cephesinde de kabul gördü. Yapılan açıklamalar, kamu bankalarının da rezervlerin hızla erimesine neden olan döviz trafiğindeki rolünü ortaya koydu.

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, 2020'de 3 büyük kamu bankası 9 hafta üst üste döviz açığı yasal sınırını aşarak, ‘sermayenin %20'sinden fazla yabancı para açık pozisyonu vermeme' kuralını ihlal etti. Sonuçta geçen hazirandan ağustosa kadar olan dönemde kamu bankalarının döviz açık pozisyonu 12 milyar dolara ulaştı.

Bu açık özkaynakların nerede ise %39'una ulaşarak yasal limitin yaklaşık iki katına çıktı. Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, döviz açığı neticesinde kamu bankalarının 2020 yılı sonunda toplamda 17 milyar 245 milyon TL kambiyo zararı yazdığını hesapladı.

Eski hazineci ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota, “Kambiyo ve türev zararlarına bakınca kamu bankalarındaki zarar bankaların yıllık kârına oranla çok yüksek” dedi. Kamu bankalarının ölçüsüz satış yaptığını belirten ekonomist Dr. Murat Kubilay ise bankacılık sisteminin büyük risk altında bırakıldığını ve bunun tadilinin ancak yükün Hazine'ye yani 84 milyonun kasasına aktarılmasıyla atlatılabildiğini belirtti.

Ekonomi Haberleri

Onlarca tesisi bulunan dev kimya şirketi iflasın eşiğinde
Türkiye'de yüzlerce yeri olan KFC 108 şubesine kilit vurdu
Kısa vadede o rakamı görecek
Küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık fiyatları ne kadar 2024? İşte güncel kurbanlık fiyatları
Satış için dört markayla görüşülüyor