İğne yaptırmak orucu bozar mı? sorusu, her yıl olduğu gibi bu Ramazan'da da sıkça gündeme geliyor. İşte, oruçluyken iğne yaptırmanın oruca etkisi üzerine merak edilen tüm detaylar.
İĞNE ORUCU BOZAR MI?
Oruç, İslam’ın beş temel ibadetinden biridir ve Ramazan ayında farz kılınmıştır. Oruç, imsak vaktinden iftara kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmayı gerektirir. Vücudu besleyen, enerji veren veya gıda niteliği taşıyan iğneler (örneğin vitamin enjeksiyonları, serumlar) orucu bozar. Bunun nedeni, bu tür iğnelerin doğrudan yeme-içme eyleminin bir uzantısı olarak değerlendirilmesi olarak karşımıza çıkar.
ORUÇLUYKEN İĞNE YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?
Ancak tedavi amaçlı ve besleyici olmayan iğneler, örneğin ağrı kesiciler, antibiyotikler veya aşılar orucu bozmaz. Bu tür enjeksiyonlar, doğrudan mideye ulaşmadığı ve besleyici bir etkisi olmadığı için orucun geçerliliğini etkilemez. Dolayısıyla, iğnenin içeriği ve kullanım amacı burada belirleyici faktördür.
ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.