İtalya’daki mühendisler, iyi haşlanmış yumurtayı elde etmek için 300 yumurta haşlayarak dört farklı pişirme yöntemini test etti. Araştırmada doku, lezzet ve beslenme gibi özelliklere odaklanarak en iyi sonucu elde etmeye çalıştı. Testler, 8 uzmanın yumurtaları tatmasıyla gerçekleştirildi ve sonuçlar, yumurtaların renk, eriyebilirlik ve yumuşaklık gibi niteliklere dayandırıldı. Bu araştırmanın sonuçları ise Communications Engineering dergisinde yayımlandı.
Araştırmaya göre iyi haşlanmış yumurtayı elde etmek için yaklaşık 32 dakika gerekiyor ve bu süreç oldukça dikkatli bir şekilde yapılmalı. Yumurta pişirme yöntemleri arasında haşlanmış, rafadan, sous vide ve yeni geliştirilen "periyodik haşlama" tekniği karşılaştırıldı.
Araştırmanın başyazarı Profesör Ernesto Di Maio, "Malzeme biliminde kullandığımız yöntemlerin mükemmel yumurtalar üretebileceğini düşündüm ve gerçekten harika sonuçlar aldık" dedi. Lezzet testlerinde, periyodik yöntemle pişirilen yumurtaların sarısının, rafadan yumurtalara göre daha tatlı ve tuzlu olduğu gözlemlendi. Di Maio, "Bu yumurtayı ekmek dilimine sürmek, sous vide yumurtalarına göre çok daha kolay oldu, ancak hala galeta ile yenmesi için rafadan yumurta gerekecek" şeklinde konuştu.
NASIL YAPILIR?
Periyodik yöntemle yumurta pişirme süreci ise daha fazla dikkat ve zaman gerektiriyor. İşte adımlar:
Su ısıtıcısında suyu kaynatın. Yumurtaları kaynayan suya ekleyin ve 2 dakika kaynamaya bırakın. Yumurtaları 2 dakika boyunca 30 derece sıcaklıktaki ılık su dolu bir kaseye koyun. Bu işlemi toplamda 8 kez tekrarlayın. Son olarak, yumurtaları soğuk su altında durulayıp soyun.
Profesör Di Maio, periyodik yöntemi uygulamayı, aile üyelerini ve arkadaşlarını bu yöntemle yumurta kaynatmaya ikna ederek 50 kişiye öğretti ve "32 dakika süren bu yöntemi uygulamak, çoğu insan için zaman alıcı olabilir, ancak ben şahsen, sevdiğiniz insanlar için bu kadar zahmetli olmasına değer olduğunu düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.
Medya Tava