Oruçluyken kan vermek orucu bozar mı? Oruç tutulurken kan verilir mi?

Oruçlu iken kan bağışı yapmak veya tedavi amaçlı kan almak orucu bozar mı? Oruçluyken kan vermek orucu bozar mı? Oruç tutarken kan vermek mümkün müdür? Oruçlu bir kişiye kan verilir mi?

"Kan aldırmak orucu bozar mı?" oluyor. Peki, oruçluyken kan verilir mi, tedavi için vücuda kan alınır mı? İşte ayrıntılar...

ORUÇLUYKEN KAN VERMEK VE VÜCUDA KAN ALMAK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan'da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, 3/15). Vücuda kan almak ise beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.

Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivâyet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), "Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur" (Ebû Dâvûd, Savm, 28 [2367, 2370-2371]; İbn Mâce, Sıyâm, 18 [1680]) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah'ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivâyet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32 [1938-1939]).


Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi o dönemde hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.

TAHLİL İÇİN KAN VERMEK ORUCU BOZAR MI? 


Oruçlu bir kişinin tahlil amacıyla kan vermesi, orucun geçerliliğini etkilemez. Oruçlu olduğunuz bir durumda kan testi için kan vermek, orucunuzu bozmayacaktır. Bunun nedeni, bu eylemin vücuda herhangi bir besin ya da gıda maddesi almayı içermemesidir. Dolayısıyla, orucu bozacak eylemler arasında bu durum yer almaz. Bu bilgiye dayanarak, oruç tutan bir kişi, sağlıkla ilgili gereklilikler doğrultusunda kan testi yaptırabilir ve bu durum orucunun geçerliliğini etkilemeyecektir. 

UYARI: Bu konunun sağlık açısından boyutlarını en doğru şekilde ele alması ve tarafınıza gereken bilgiyi vermesi için lütfen bir hekime başvurunuz!


Yine Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, normal kan verme yöntemiyle aynı olan trombosit alımı orucu bozmaz. 

Ancak aferez cihazıyla trombosit alımı orucu bozar. Çünkü aferez cihazıyla trombosit alımında, 'Kan bağışçısının bir kolundan cihaz vasıtasıyla çekilir. Daha sonra kandaki trombositler cihaz içinde ayrıştırılır ve diğer koldan bağışçıya tekrar verilir. Kanın pıhtılaşmasını önlemek adına da cihaz setinin içi iki farklı serumla doldurulur.'  Haliyle bu işlem sırasında vücuda kan ve serumun verildiği için oruç bozulur.

Yaşam Haberleri

Elma kabuklarını asla çöpe atmayın!
Beyniniz sizi sabote ediyor olabilir! Farkında olmadan yaptığınız bu 5 davranış sizi hayatınızdan uzaklaştırıyor...
Midedeki yanmayı geçiren kuruyemiş!
Kargaların zekâsı yine şaşırttı!
Makarnayı doğru haşlama tüyosu belli oldu