Akıllı Telefonlarda Veri Güvenliği

Akıllı Telefonlarda Veri Güvenliği

 Akıllı telefonlarımız adı gibi akıllı mı yoksa bilgi ve verilerimiz tehlikede mi? Günümüzde artık neredeyse herkesin bir akıllı telefonu var. Hayatı işlevsel ve etkili özellikleri ile kolaylaştıran akıllı telefonlar hayatımızdan hiç çıkmayacak gibi gözüküyor.

Newzoo’nun 2018 yılında yayınladığı Global Mobil Piyasası Raporuna göre, Türkiye’deki yaklaşık 82 milyon kişiden yüzde 37.9’u akıllı telefon kullanıyor. Yani, Türkiye’deki akıllı telefon kullanıcısı sayısı 31 milyon civarında.

iOS ya da Android olsun, akıllı telefonları Türkiye’de büyük bir kesim kullanıyor. Peki, günlük hayatın vazgeçilmez birer parçası haline gelmiş akıllı telefonlarda bireysel olarak ne kadar bilgi ve veri paylaşılıyor? Paylaşılan bu kişisel bilgi ve verilerin güvenliği nasıl sağlanıyor?

Akıllı telefonlar donanım olarak ileri derecede gelişmiş olsalar da; mobil olarak kullanılan uygulamalar, tarayıcılar ya da en basitinden internete bağlanmak bile bir bireyin kişisel bilgi ve verilerini üçüncü partilere karşı savunmasız bırakabilir.

Kötü niyetli bilgisayar korsanları, verilerini ele geçirmek ve kullanmak amacıyla kurum ve kuruluşlardan daha çok bireyleri hedef alırlar. Akıllı telefonlar da bilgisayarlarımız kadar çok bilgi ve veriyi içerir ve onlar da istemediğimiz kişi veya kurumlar tarafından izinsiz bir şekilde takip edilebilir ya da içindeki bilgiler suistimal edilebilir.

Akıllı telefonlarda kişisel bilgi ve verilerin güvenliğini sağlamak için alınabilecek önlemler de var, tabii ki.

Akıllı Telefonunuzu Şifreleyin

Akıllı telefonlar, konu ekran kilidi olduğunda desen, parmak izi, parola, şifre, yüz tanıma gibi birçok güvenlik çözümü sunuyor. Akıllı telefonunuzu ekran kilidi olmadan kullanmayın. Akıllı telefonunuzda parmak izi özelliği varsa, özellikle parmak izi özelliğini kullanın ve telefonunuzun ekran kilitleme süresini mümkün olduğunca düşürün.

Akıllı telefonunuzda ekran kilidi özelliğini kullanmadığınızda, telefonunuz fiziksel olarak art niyetli üçüncü partiler tarafından ele geçirildiğinde, önemli ve hassas olan verileriniz okunabilir, çalınabilir ve bu durum sizin mağdur olmanıza sebep olabilir.

VPN Kullanın

VPN, yani Sanal Özel Ağ teknolojisinin popülerliği son yıllar da yeni yeni artmaya başlamış olsa da, aslında 1996 yılında bir Microsoft çalışanı tarafından Peer to Peer adını verdiğimiz bilgisayardan bilgisayara özel bir ağın oluşturulması ile ortaya çıkmış. Öncelikle şirketler tarafından şirket içi hassas bilgileri ve verileri korumak ve başka ülkede olan çalışanların merkez ofis ağına bağlanmaları için kullanılan Sanal Özel Ağ, yani VPN son yıllarda devletler tarafından uygulanan erişim engellerindeki artış ve bireylerin verilerinin gizliliğine ve güvenliğine olan düşkünlüklerinin artmasıyla birlikte popülerlik kazanmıştır.

Yasaklı sitelere giriş programı olarak da bilinen VPN, akıllı telefonunuza indirdiğinizde sizin için internet üzerinde özel bir sanal ağ oluşturur. Bu ağ, tünel protokolü adı verilen iletişim protokolünü kullanarak sizin veri ve bilgilerinizi internette bu tünel aracılığıyla hareket ettirir. Bu tünel, internet servis sağlayıcınız dahil olmak üzere herhangi bir başka üçüncü parti tarafından gözetlenemez. Bu tünel içinde verileriniz şifreli bir biçimde seyahat eder. Dolayısıyla, kişisel bilgi ve verileriniz güvende ve gizli olur.

VPN, aynı zamanda akıllı telefonunuzun IP adresini değiştirerek ve kendi sunucusu üzerinden size bir IP adresi atayarak size sanal anonimlik sağlar.

VPN kullanırken dikkat etmeniz gereken husus, ücretsiz VPN programlarıdır.

Ücretsiz olarak kullanıcıya sunulan VPN programlarında, ürün programın kendisi değil, tüketicidir çünkü son kullanıcıdan herhangi bir şekilde gelir elde etmeyen bu ve benzeri programlar, kullanıcı verilerini satarak gelir elde ederler. Herhangi bir VPN programı kullanmaya başlamadan önce araştırmanızı iyi yapın ve telefonunuzu sanal tehditlere karşı korumaya çalışırken, sanal bir tehdidi telefonunuzu indirmiş olmayın.

Antivirüs Programı Kullanın

Akıllı telefonlara karşı yapılan siber saldırılarda, akıllı telefonunuzun yazılımı zarar görebilir ve telefonunuz aniden bir daha açılmamak üzere kapanabilir; bütün bilgi ve verileriniz güvenilir bir kaynaktan gelmeyen bir e-postaya tıkladığınızda çalınabilir. Ortaya yeni çıkan bir siber saldırı türü de, kötü niyetli bilgisayar korsanlarının akıllı telefonunuzu bitcoin çıkarmak için kullanmasıdır. Bu gibi durumlarda, bilinenin aksine hacker değil cracker adı verilen bilgisayar korsanları akıllı telefonunuzun bataryasını bitcoin çıkarmak için kullanırlar. Akıllı telefonunuz bu işlem sırasında çok ısınabilir ve telefonunuzun performansını düşürebilir.

Güvenilir bir antivirüs programı kullanarak akıllı telefonunuza bulaşabilecek tehditlere karşı önlem almanızda fayda var. Güvenilir bir antivirüs programı sizi tehditlere karşı uyaracaktır ve bu tehditlere karşı telefonunuzu koruyacaktır.