AKP'nin turizm torbasından yine 'talan' çıktı

AKP'nin turizm torbasından yine 'talan' çıktı

AKP'li milletvekilleri tarafından TBMM'ye sunulan ve görüşmelerine de başlanan 'turizm torbası' yasalaşırsa, çok sayıda doğal alan yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı aktarıldı.

AKP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan ve Genel Kurul’da görüşmelerine başlanan “turizm torbası” ülkedeki tüm doğal varlıkları tehdit ediyor. BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, teklif yasalaşırsa ormanlar ve kıyılar başta olmak üzere çok sayıda doğal alan yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Kazanan yine çeşitli istisnalara kavuşacak özel şirketler olacak.

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN KİRAYA VERİLEBİLECEK
Turizm torbasının mevcut haliyle yasalaşması durumunda, mesire yerleri, lüks çadır, çadır ve karavan alanı yapılması amacıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından kiraya verilebilecek. Ayrıca ormanlık alan olarak kabul edilen yerlerde turizm yatırımları gerçekleştirilebilecek. Ormanlar ve kıyılarda imar planı olmasa bile günübirlik tesis yapılmasına imkân sağlanacak, bunun için binlerce ağacın kesilmesinin yolu açılacak.

KORUMA BÖLGELERİ ARASINDAN ÇIKARILACAK
Turizmi kalkındırma gerekçesiyle hazırlanan teklifle özel şirketler, turizm yatırımı adı altında hayata geçirecekleri projeler için büyük avantajlara sahip olacak.

Kış sporları ve su sporlarının yapıldığı alanlar turizm koruma ve geliştirme bölgeleri arasından çıkarılacak. Bu alanlarda kolaylıkla yapılaşmaya gidilebilecek.

Ayrıca Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilen turizm yatırımlarında, her türlü istisna, vergi ve ödeme muafiyeti ile teşvik hükümleri uygulanacak. Ayrıca, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın uygun görmesi durumunda “yat limanı” yapılması için özel şirketlere kamu arazileri tahsis edilebilecek ve bu konuda istenirse bir bedel de alınmayacak.

KIYI ŞERİDLERİ HALKA KAPANIYOR
Belediyelerin yetki alanındaki kıyı şeridi de el değiştirecek.

Yerel seçimler öncesi MUÇEV’e tahsis edilen ve halkın ücretsiz olarak yararlanamadığı kıyı şeritleri, şimdi tamamıyla belediyelerin elinden alınacak. Yerel yönetimlerin mülkiyetindeki kıyı şeritleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilecek. Bakanlık, bu alanları, turizm esaslı olarak yararlanmaları için MUÇEV gibi vakıflara ya da özel işletmelere devredebilecek.