İzmir Fuarı öncesi Soyer önlemleri tek tek açıkladı

İzmir Fuarı öncesi Soyer önlemleri tek tek açıkladı

4-8 Eylül’de kapılarını açacak olan Türkiye’nin en köklü fuarı İzmir Enternasyonal Fuarı’nın basın tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, fuar alanında pandemi sebebiyle alınacak önlemleri tek tek açıkladı.

89’ncu kez kapılarını açma hazırlığı yapan İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl koronavirüs salgının gölgesinde yapılacak.

“Akdeniz” temasıyla yapılacak fuarın açılmasına iki gün kala basın toplantısı gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, fuarın tarihsel önemini belirten bir konuşma yaptı. Başkan Soyer, “Temelleri 1923 yılında Atatürk’ün ‘İzmir’i fuarlar şehri yapma’ önerisi ile Birinci İktisat Kongresi’nde atılan, 9 Eylül Sergisi’nden panayıra, panayırdan da siyasi, sosyal, kültürel ve diplomatik ilişkilerin geliştiği bir toplumsal belleğe dönüşen İzmir Enternasyonal Fuarı’nı, bu yıl 89’uncu kez gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz” dedi.

TİCARİ İLİŞKİLER CAN BULACAK
Pandemi sebebiyle gerekli tüm önlemleri alarak fuarın kapılarını açtıklarını belirten Soyer, “Amacımız, her şeyden evvel ülkemizin ve İzmir’in pandemi ile birlikte çok daha büyüyen ekonomik sıkıntılarını, Fuar’da oluşacak uluslararası işbirliği ve ticari ilişkiler ile yeniden canlandırmaya katkı sunmak. Ayrıca Akdeniz kültürünün sıcaklığını, Akdeniz’e has lezzetleri, kulağa hoş gelen tınıları, renkli kültürleri beş gün boyunca Kültürpark’ta yaşatarak Fuar’ımızı, bölgemizin beraberliği ve bütünleşmesine önemli katkı sağlamak. İzmir Enternasyonal Fuarı’nı Akdeniz teması ile yapmamızın temel nedeni, işte bu ilişkilerimizin çok daha fazla güçlenerek pandemi döneminde her haneyi derinden sarsan ekonomik sıkıntılarımıza İzmir’den bir çözüm sunmakla ilgili” dedi.

FUARI DÜZENLEMEK BOYNUMUZUN BORCU
Başkan Soyer, ilgili bakanlıkla görüşerek bir mutabakata vardıklarını söyledi. Soyer, “Fuar, İzmir açısından çok önemli. Savaş döneminde de açılmış. Hiç kapalı kalmamış. Düzenlemek boynumuzun borcuydu” diye konuştu.

Soyer, “Pandemi durağan süreç izlemedi. Ne olacağı son ana kadar belli değildi. Handikapları vardı. Gönül isterdi ki herkes gelsin ve eskisi gibi olsun. Ama vazgeçmek istemedik. Pandemi olmasaydı Akdeniz temalı fuar çok daha iyi olacaktı. Temadan vazgeçmeyeceğiz. Metrekareye düşecek kişi sayısı belli. İçeride kaç kişi olur diye planlama yaptık. İçeride 52 bin civarı kişi olabiliyor. Biz 40 bin kişiyi geçmeyi düşünmüyoruz. Aynı anda olabilecek kişileri tespit edip giriş ve çıkışlarla kontrol edeceğiz. Buna göre koordinasyon sağlayacağız” dedi.

ÖNLEMLERİ AÇIKLADI
Pandemi sebebiyle İEF’te alınacak önlemlerden bahseden Soyer, şunları söyledi:

-Pandemi sebebiyle 89’uncu İEF’i bu yıl 10 gün değil, 5 gün olarak organize ettik. Fuarımızın başlayacağı 4 Eylül gününden itibaren misafirlerimizin giriş kapılarında sosyal mesafeye uygun ve kontrollü şekilde ateşleri ölçülerek içeri girmeleri sağlanacak.

-İEF için özel tasarlanmış maske ve dezenfektanlar dağıtılacak. Kültürpark’ta, sosyal mesafe ve temizliğe dikkat edilmesi için gerekli uyarı ve denetimler sağlanacak.

-Çim konserleri, bu yıl sosyal mesafeyi korumanın zor olması nedeniyle yapmıyoruz. Ancak Açıkhava Tiyatrosu’nda sosyal mesafe kuralına uygun şekilde konserlerimiz, tiyatro gösterimleri ve uzun havuzda kurulacak alanda misafirlerimiz, sinema keyfi yaşayacak.

-Her yıl olduğu gibi bu yıl da fuarı gezen ziyaretçilerimiz için birbirinden eğlenceli gösteriler ve İzmirli yerel gruplar İEF coşkusunu halkımıza yaşatacak. Fuarda ayrıca bu sene Survivor Parkuru adı verilen renkli bir parkurda yetişkinler, takımlar halinde birbirinden zorlu parkurlarda yarışacak”

KÜLTÜRPARK’TA TÜM BİNALAR KALKMAYACAK
Açıklamanın ardından soruları yanıtlayan Başkan Soyer, Kültürpar’ın geleceği ile ilgili de konuştu. Soyer, “İzmir Fuarı’nın kurucu iradesinin dışında bir şey yapmamız mümkün değil. Burayı kuran atalarımız açık hava üniversitesi olarak planlamışlar. Ticaret, kültür gibi konular halkın eğitilmesi için düşünülmüş. Kültürpark bir yanıyla tarihsel diğer yanıyla doğal bir SİT’tir. Şu anda koruma amaçlı imar planı tamamlanmak üzere... Bazı yapılar ortadan kaldırılacak, düzenlenecek. Ama düzenleme kimliğinin aksine olmayacak. Tüm binaların kaldırılacağı yeşil alan olmayacak” dedi.