Sanayi miraslarını canlı tutmak

Sanayi miraslarını canlı tutmak

Bir zamanlar harıl harıl işleyen makinalara ev sahipliği eden terk edilmiş fabrikalarda şimdilerde duvarlar ünlü tablolarla dolu.

Bir zamanlar harıl harıl işleyen makinalara ev sahipliği eden terk edilmiş fabrikalarda şimdilerde duvarlar ünlü tablolarla dolu. Bir dönem bacalarından çıkan atık gazlar gökyüzüne karışırken, şimdilerde bölgeden köşe bucak kahve kokuları yükseliyor.

Çin'in doğusunda yer alan Xiamen kentindeki terk edilmiş fabrika kalıntıları arasında bir grup avangart dükkan, galeri ve restoran; endüstriyel görünümlerinin çağdaş unsurlar ve inovasyonla birleşmesiyle, ziyaretçileri geçmiş ve gelecek arasında yolculuğa çıkarıyor.

Sonbahar ışıkları eski bir elektronik fabrikasının dönüştürülmesiyle bambaşka bir çehreye bürünen kafeye vuruyor. Burası eskiden Xiamen Çin Yapımı Denizaşırı Elektronik Şirketi'nin fabrikasıydı. Fabrikanın işlediği zamanlarda kullanılan buhar kazanı, halen eski yerinde duruyor. Salonun karşısında ise bir sanat galerisi bulunuyor.

Mekanın mimarı Fang Guoxi, yapının tasarımını yaparken ziyaretçilerin "terk edilmiş bir binadaki yeni yaşam kokusunu almalarını" amaçladığını ifade ediyor.

Xiamen'ın 2,5 kilometrekarelik Huli semti, 1980'de Çin'in ortaya koyduğu özel ekonomik bölgeler projelerinden biriydi. Ekonomi bölgesi, zamanla Xiamen'ın diğer bölgelerine doğru 131 kilometrekareye kadar genişledi.

Dışa açılma ve reform inisiyatifi, Fujian eyaletindeki balıkçı köyünü, Taiwan Adası ile ana kesim arasındaki ticaretin öncülerinden biri haline getirdi.

Bölgenin, sanayi parkı olduğu dönemler hakkında bilgi veren Fang Guoxi, "Özel ekonomi bölgelerinin gelişme sürecinin zirvesinde, Huli semtinde 600'den fazla şirket fabrika açmıştı." ifadesini kullandı.

Fang'ın verdiği diğer detaylara göre, 2010 yılında birçok şirket arazi kaynaklarının yetersizliği ve artan maliyetler neticesinde eski fabrikalarını terk ederek üretim hatlarını başka bölgelere taşıdılar.

Huli semti yetkilisi Chen Feng ise terk edilmiş fabrikaların dönüşüm fikrinin ortaya çıkışına dair şunları söyledi:

"Bacalar ve buhar kazanları şimdi endüstriyel miraslarımız oldu. Yeni ekonomik dinamikler arayıp geliştirirken bu mirasları da canlı tutmak istiyoruz."

Yerel hükümet bu fikirden hareketle yatırımcıları ve yetenekleri etkilemek için vergileri ve kiraları düşürme gibi bir dizi ayrıcalık politikasına başvurdu.

Bölgede ana kesim-Taiwan mimari tasarım parkı, sinema temalı park ve moda tasarım parkının da aralarında bulunduğu dört kültür ve inovasyon parkı inşa edildi.

Moda tasarım parkında şu anda 100'den fazla şirket faaliyet gösteriyor. 2013 yılında bir gayrimenkul şirketi 120 milyon yuan (17 milyon ABD Doları) harcayarak eski bir sigara fabrikasını loft tarzı mimari yapıya dönüştürdü. Fabrikanın içindeki makinalar, betonlar ve borular, dekor olarak kullanıldı. Böylece park, Çin'in güneyinde moda şovlarının gerçekleştirildiği en büyük merkez haline geldi.

İstatistiklere göre, Huli semtinde kültür bağlantılı firmalar geçen sene 13 milyar yuan gelir elde etti. Şirketlerin gelirlerindeki artış önceki yıla göre yüzde 25,4 seviyesini buldu.

Semtin kentsel planlama modeli de pek çok moda tutkununun takdirini kazandı.

"Sanayi miraslarını korumak; hem buradaki anıları canlı tutuyor, hem de ziyaret edenlere yeni keşifler yapma imkanı tanıyor." diye konuşan Mimar Fang, bölgenin halen son derece canlı olduğunu dile getirdi.

Fang, artık üretim bantlarından ürünlerin geçtiği fabrikaların bulunmamasına rağmen, kentin gelişme eğilimleri ve halkın daha iyi bir yaşam gereksinimiyle uyumlu modern hizmet endüstrilerinin filizlendiğini sözlerine ekledi.

CRI ONLİNE