60 bin yıllık mağaranın duvarları ne hale geldi!

60 bin yıllık mağaranın duvarları ne hale geldi!

İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yeri olarak bilinen, geçmişi M.Ö. 60 binli yıllara kadar uzanan Samsun'daki arkeolojik sit alanı Tekkeköy Mağaraları, tam alanmıyla harabeye döndü.

İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen arkeolojik sit alanı Tekkeköy Mağaraları, harabeye döndü. Geçmişi Eski Taş Çağı’na kadar uzanan Tekkeköy Mağaraları, madde ve alkol bağımlılarının da mekanı haline geldi. Duvarları sprey boya ile yazılıp, aşk ilanlarıyla dolan mağaraların içler acısı hali ise görenlerin tepkisini çekmeye devam ediyor.

Mağaralara girmek, gezmek tehlikeli ve yasaktır yazılı uyarılara aldırış etmeyen kimi vatandaşlar da bölgeye gelişigüzel, plastik su şişeleri, tıbbi maskeler, kağıt parçaları atıp kirliliğe neden oluyor. Bölge sakinleri, tarihi Tekkeköy Mağaraları’nın alınacak önlemlerle koruma altına alınmasını istemekte.

Tarihi alanı gezmeye gelen Yıldıray Efe, “Bu bölgeye çok ziyaretçi geliyor, gerçekten gezilip görülmesi gereken bir yer ama ne yazık ki bazı vatandaşlar, bu alanı kötü bir hale getirmiş durumda. Mağaraların içine girmişler, yemişler, içmişler ve çöplerini bırakıp gitmişler.Bu şekilde olması çok üzücü” ifadesinde bulundu.

“YAZILAR YAZMIŞLAR”

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi’ni gezmeye geldiğini belirten Muhammet Özdemir de, “Burası tarihi bir yapı, bu nedenle herkesin dikkat etmesi gerekiyor. Duvarlarına yazılar yazılmış, her yerde çöpler var. Bu alanın korunması gerekiyor. Aslında bu alanı gezerken korkuyoruz da çünkü acaba yukarıda birileri var mı? diye endişe duyuyoruz”  dedi.

Tekkeköy Mağaraları, M.Ö. 60 bin ila M.Ö. 15 bin yılları arasına tarihlendiriliyor. Alanın, bilim insanları tarafından Nuh Tufanından sonra insanların yaşamaya başladığı 3 yerden biri olduğu iddia edilmekte. Büyüklü küçüklü mağaraların yer aldığı vadi, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bölgenin kayaç yapısı nedeniyle mağaraların, üst üste bulunması sebebiyle de katlı yaşamın ilk yerleşkesi olduğu ifade edilmekte.