
Adana Mı Acı Urfa Mı? Adana Kebap ve Urfa Kebap Farkı Nedir?
Adana Mı Acı Urfa Mı? sorusu bu iki lezzetin meraklıları tarafından araştırma konusu oldu.
Adana kebap ve acılı Urfa kebap yiyecekleri, Türk mutfağının iki vazgeçilmez lezzeti olarak yıllardan beri severek tüketiliyor ve damaklara hitap ediyor.
Peki Adana kebap ve Urfa kebap arasında ne fark var? Adana Mı Acı Urfa Mı? İşte yanıtı...
ADANA KEBAP MI ACI URFA KEBAP MI?
Kuzu eti ve kuyruk yağından hazırlanan Adana Kebap, acı olmasıyla ön plana çıkıyor. Acılı yemeklerin hâkim olduğu Adana mutfağında bu kebabın her zaman baş köşeye yerleştiği su götürmez bir gerçek.
Urfa kebap ise Adana kebap kadar acılı olmayışı ile ondan ayrılıyor. Baharatsız olarak hazırlanan Urfa kebap da temel malzeme olarak yine kuzu eti barındırıyor. Bu açıdan Urfa ile Adana kebap malzemeleri birbirine yakın durumda.
Türk mutfağında iştah açan bir tartışma olarak yıllardır süregelen Urfa kebap mı acı Adana mı? sorusu işte böyle cevaplanıyor. İkisi yapılış ve tat olarak birbirinden farklı olsa da; ülkemizin ikonik lezzetleri arasında başı çektikleri ve yiyenlerin damağında iz bıraktıkları konusunda herkes hemfikir.
ADANA KEBAP VE URFA KEBAP FARKI NE?
Acıyı Adanalılar kebabı hazırlarken, Urfalılarsa kebap piştikten sonra koyar. Bu nedenle Adana kebap daha acıdır.
Urfalı gurmeler, etin lezzetini bozmamak adına onu sade bir biçimde pişirmekten yanadır. Bundan dolayı baharatların et pişince katılması gerektiğini savunur. Fakat Adana kebapçıları böyle değildir. Onlar acının et pişmeden önce eklenmesi ve etin bu acı ile pişmesi gerektiğini söyler. Lâkin her hâlükârda et içerisine ilâve edilen kuyruk yağı ve baharatların saflığı, kaliteyi bozmaması önemlidir. Yoksa acıyı pişmeden evvel veya piştikten sonra koymanın bir anlamı da kalmayacaktır.
Adana kebabın yapımında zırh adı verilen özel bir bıçak ile elde kıyılmış kuzu kuyruk eti kullanılır. Bu etin elde edildiği hayvanlar genellikle 1 yaşını geçmemiş, yaylalarda otlamış ve doğal şekilde yetişmiş erkek kuzulardan alınır. Etin yağ, sinir ve zarlardan güzelce ayıklanması gerekir.
Diğer taraftan Adana kebaba dana eti girmez. Yukarıda da belirttiğimiz üzere biber ve tuz dışında farklı bir baharat kullanılmaz. Kebabın en önemli lezzet unsuru olan kuzu kuyruk yağı da asla ihmâl edilmez. Tüm bunların yanı sıra kebabı şişlere saplamak ve pişirmek de ince iştir.
Urfa kebap da yapılış itibariyle Adana’yla benzerlik gösterir. Fakat Urfa kebabın içine; karabiber, sarımsak, soğan girebilir. Közlemek amacıyla da; çarliston biber, domates, kebaplık soğan kullanılır.
Aynı zamanda Urfa kebap genellikle Urfa isotu veya meyhane pilavıyla servis edilir. Ancak Adana kebap yanında kesinlikle pilav yenmez.
Özetle; acıya gelemeyen, midesi hassas olan kişilerin tercihini Urfa kebaptan yana kullanması daha doğru olur.