Avustralya'yı milyonlarca dolar zarara uğratan Adatavşanı

Avustralya'yı milyonlarca dolar zarara uğratan Adatavşanı

Adatavşanlarının, Avustralya'yı her yıl milyonlarca dolar zarara uğrattığı biliniyor. Peki bunun gerekçesi ne? Adatavşanları nasıl canlılardır? Gelin birlikte bakalım...

Adatavşanlarının 18 kadar türü vardır; bunlardan bir bölümünün ana yurdu Amerika, bir bölümününki Eski Avrupa, Asya ve Afrika'dır.

KARNINDAN DÖKÜLEN TÜYLER

Amerika'nın Sylvilagus cinsinden pamukkuyruk adatavşanları yeraltındaki oyuk ve tünellerde yaşama alışkanlığında değildir. Ama dişi tavşan, yavrulayacağı zaman pek derin olmayan bir çukur kazar; bu çukurun içini de göğsünden ve karnından dökülen yumuşak tüylerle döşer.

ABD'nin güney bölgelerinde yaşayan pamukkuyruklulardan bataklık adatavşanını (Sylvilagus aquaticus) öbür adatavşanlarından ayıran en büyük özellik, iyi yüzmesi ve su bitkileriyle de beslenebilmesidir.

ÜLKELER İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

Avrupa, Asya ve Afrika'nın yabani adatavşanı (Oryctolagus cuniculus), tarlalardaki ekinleri kemirdiği için, bütün sevimliliğine karşın en zararlı hayvanlardan biri sayılır. 19. yüzyılda Avrupalı göçmenler eliyle Avustralya ve Yeni Zelanda'ya götürülen Avrupa, Asya ve Afrika adatavşanları zamanla bu ülkeler için büyük tehlikeye dönüşmüştür.

MİLYONLARCA DOLARLIK ZARAR VERİYORLAR

Avustralya, adatavşanları yüzünden her yıl milyonlarca dolarlık zarara uğrar. 1950'lerin başında, miksomatoz denen öldürücü bir hastalığın etkeni olan bir virüs sivrisinekler aracılığıyla adatavşanlarına bulaştırılmış, böylece bu zararlı kemiricilerin çoğalması denetim altına alınabilmiştir. Ama, çok hızlı üreyen adatavşanlarının sayısı sonradan yine artmıştır.

ORMANLARA BÜYÜK ZARAR VERİYORLAR

Adatavşanları hemen her çeşit bitkiyi yiyebilirse de temel besinleri taze otlardır. Bu obur hayvanlar ağaçların sürgünlerini yiyip kabuklarını kemirerek ormanlara da büyük zararlar verir.