
Çayı böyle içenlere DSÖ’den flaş çağrı!
Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) çayı bu şekilde tüketenler için kritik bir uyarı gitti. Çayı böyle içmek kanser yapıyormuş.
Çay, özellikle Türkiye'de gün içinde sıkça tüketilen bir içecektir. Ancak su gibi tüketilen çay ile ilgili tiryakilere kötü haber DSÖ'den geldi.
ÇAYI YANLIŞ İÇMEK KANSERE NEDEN OLUYOR
Çayın, doğru şekilde tüketilmediği takdirde hayati boyutta sorunlara yol açabileceği ortaya çıktı. Özellikle yanlış sıcaklıkta tüketilen çayın gırtlak ve yemek borusu gibi hassas bölgelerde kansere yol açabileceği ortaya çıktı.
YEMEK BORUSUNDA KANSERE YOL AÇAN HÜCRESEL HASAR RİSKİ
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2016’da yayımladığı raporda, 70 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklarda tüketilen içeceklerin kanserojen olabileceğini belirtt
Özellikle İran ve Çin gibi sıcak çay tüketiminin yaygın olduğu bölgelerde yapılan çalışmalar, bu alışkanlığın yemek borusunda kansere yol açan hücresel hasar riskini artırdığını gösteriyor.
ÇAYIN 60 DERECEYE KADAR SOĞUMASI GEREKİYOR
Hafif soğutulmuş bile olsa, aşırı sıcak çayın zamanla kansere yol açabileceğine vurgu yapan uzmanlar, bu risklerin önüne geçmek için çayın 60 dereceye kadar soğumasını beklemek gerektiğini belirtiyor
ÇAY NASIL DOĞRU İÇİLİR?
Siyah çayı ne kadar sevdiği bilinen bir gerçek. Ancak siyah çay içerken de diğer bitki çaylarını içerken de dikkat edilmesi gereken noktalar var.
Sağlık için çayı mutlaka şekersiz tüketmeye özen gösterin. Sağlığa karşı risk faktörü oluşturmaması için 5- 8 dakika demlenmiş ve açık olan bir çay tüketilmesi gerekir.
Bitki çaylarının demlemesi ise başkadır. Kaynamış su yerine kaynatılmış ve 80 dereceye kadar soğutulmuş suyun bitki çayına eklenmesi ile 3- 4 dakikalık bekleme süresiyle demlenme işlemi yapılması tüm yararlarından faydalanmak için gerekir. Gün içerisinde 5 fincan kadar siyah çay; 3 fincana kadar da bitki çayı tüketilebilir.