Çok tehlikeli bir peynir! Avrupa yasakladı

Çok tehlikeli bir peynir! Avrupa yasakladı

Avrupa Birliği'nde yasaklanan "Casu Marzu" peyniri, resmi olarak satışa sunulmadığı için sadece karaborsada bulunabiliyor. Nedeni ise bunu çok tehlikeli bir peynir olması.

Dünyanın en tehlikeli peyniri olarak bilinen "Casu Marzu", Sardunya'nın geleneksel lezzetlerinden biri olarak dikkat çekiyor. 

Peynirin üretiminde kullanılan Piophila casei sineği, peynirin olgunlaşma sürecinde önemli bir rol oynar. Sinek, peynirin içine yumurtalarını bırakır ve burada çıkan solucanlar peynirin yapısını değiştirerek ona kremsi bir doku ve keskin bir tat kazandırır. 

ll.webp

"Lagrima" adı verilen sıvı, bu dönüşüm sırasında peynirin dışına çıkar. Gerçek peynir tutkunları, bu ilginç lezzeti, yerel ekmek olan Pane Carasau ve Sardunya'nın ünlü kırmızı şarabı Cannonau ile birlikte tüketir. Ancak, üretimi uzun süren ve solucanlar içeren bu peynir, Avrupa'da yasaklanmış ve oldukça tartışmalı bir statüye sahiptir.

2005 yılından bu yana AB mevzuatına göre yasaklı gıdalar listesinde yer alan bu peynir, Sardunya'nın iç bölgelerinde hala talep görmekte. Perdasdefogu köyünde yaşayan yazar Giacomo Mameli, bu özel peyniri çok sevdiğini ve her yıl güvendiği bir çobandan sipariş ettiğini belirtiyor. Mameli, bu lezzeti arkadaşlarına sunmak için onları Sardunya'ya davet ediyor ve hatta yurt dışından gelenlerin de bu benzersiz tat için seyahat ettiğini ifade ediyor. Ancak, üretiminin yasaklanması nedeniyle peynirin üreticileri gizli kalıyor; zira yetkililerle sorun yaşamamak adına isimleri asla açıklanmıyor. 

YEDİKTEN SONRA BU BELİRTİLER ORTAYA ÇIKIYOR

AB yetkilileri, "Casu Marzu"nun içindeki canlı solucanların, doğru şekilde çiğnenmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor. Uzmanlar, bu solucanların yol açabileceği mide bulantısı, kusma ve kanlı ishal gibi rahatsızlıklar konusunda uyarılarda bulunuyor.