Eğer apartmanınızda bunu görüyorsanız sağlığınız tehlikede!

Eğer apartmanınızda bunu görüyorsanız sağlığınız tehlikede!

Evlerdeki küf oluşumuna karşı birçok yöntemi hayata geçirebilirsiniz. Peki uzmanlar küften korunmak için ne öneriyor?

Sonbahar ve kış mevsiminde soğuk havalarda özellikle binalarda gri, siyah ya da yeşil küf lekelerine rastlanabilir. 

7cb5cbbe27.webp

KÜFÜN SAĞLIĞA ZARARLARI

Küf, sadece görsel olarak değil astım veya alerjik durumlara da yol açabilir. Peki, küf ne zaman ve nasıl oluşur? Küf oluşumu nasıl önlenebilir? 

KÜF NASIL OLUŞUR?

Odada çok fazla nem olduğunda küf her zaman gelişebilir. Bunun nedeni yanlış havalandırma ve ısıtma olabilir fakat inşaat kusurları ya da kırık boruların da apartmanda küf yayılmasına etkisi vardır.

evde-kuf-neden-olur-nasil-giderilir-1.jpg

Arti49.com'da yer alan habere göre, Federal Çevre Ajansı'ndan (UBA) biyolog ve küf uzmanı Kerttu Valtanen “Sadece nefes alarak ve terleyerek zaten nem üretiyoruz. Üç kişilik normal bir evde bu, günde altı ila on iki litre," diye açıklıyor ayrıca dairede çamaşır kurutmaktan , duş almaktan veya yemek pişirmekten kaynaklanan nem vardır . Bu nem uzaklaştırılmazsa, odanın soğuk duvarlarında ve köşelerinde yoğunlaşır ve bazı durumlarda masif küf gelişir. Ağır perdeler veya büyük gardıroplar da küfün hızla oluşabileceği popüler yerlerdir.

KÜF OLUŞUMU NASIL ENGELLENİR?

Küf oluşumunu önlemek için dört farklı yöntem uygulanabilir. 

syrost-i-plesen-v-kvartire.jpg

Minimum sıcaklığı korumaya özen gösterin

UBA'dan kalıp uzmanı Valtanen, "Yaşam alanları için tavsiyemiz minimum 19 derecedir" diyor . 16 derecenin altında küf riski artıyor. Geceleri bile oda sıcaklığı en fazla bir ila iki derece düşürülmelidir. Biyoloğa göre, ısıtma maliyetlerinden tasarruf etmek istiyorsanız , koridorları ve bitişik odaları daha soğuk bırakabilirsiniz.
 
Havalandırmaya dikkat edin

Utopia.de'ye göre, temel kural günde iki ila dört kez yaklaşık on dakika havalandırmaktır.  Duş alırken veya yemek pişirirken çok fazla buhar çıkıyorsa, pencereyi hemen ardından veya pişirme sırasında açmak en iyisidir.

screen-shot-2019-01-08-at-11.webp

Çamaşırlarınızı açık havada kurutun

Elektrik masrafından tasarruf etmek istiyorsanız veya kurutma makineniz yoksa, ıslak çamaşırlarınızı balkona veya bahçeye asarak nemin hemen dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu mümkün değilse, uygun şekilde havalandırdığınızdan emin olun ve bir higrometre kullanarak nemi kontrol edin. UBA'ya göre optimum nem yüzde 40 ila 60 arasındadır. Küflenmeye teşvik ettiği için uzun vadede yüzde 65'in üzerine çıkmamalıdır.
 
Mobilyaları asla dış duvarların önüne koymayın

Doğrudan bir dış duvara yerleştirilirse, katı mobilyaların arkasında da küf oluşabilir. Bununla birlikte, merdiven boşluğuna bakan duvar gibi soğuk bir iç duvar da mobilyaların arkasında küf oluşumunu teşvik eder. Bu nedenle, dolapları ve benzerlerini her zaman duvardan en az 10 santimetre uzağa yerleştirin veya doğrudan iç duvarlara yerleştirin.