Et yedikten sonra sakın bunu yapmayın! Canan Karatay uyardı

Et yedikten sonra sakın bunu yapmayın! Canan Karatay uyardı

Prof. Dr. Canan Karatay, et yedikten sonra asla bu içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini açıkladı.

Sağlıklı beslenme tavsiyeleri veren Canan Karatay bu kez de et tüketiminden sonra yapılmaması gerekenleri anlattı.

ekran-goruntusu-2024-05-26-122447.png

Demir, insan vücudunun oksijen taşınmasında önemli rol oynayan temel metallerden biridir. Prof. Dr. Canan Karatay, Türkiye'de yaygın olan demir eksikliğine parmak basarak, bazı yaygın alışkanlıkların bu duruma yol açtığını ve bu eksikliği gidermek için uyarılarda bulundu.

ekran-goruntusu-2024-05-26-122451.png

Karatay, bazı besinlerin faydalı olduğunu belirtirken, işlenmiş gıdaların zararları hakkında da bilgiler verdi. 

ekran-goruntusu-2024-05-26-122455.png

DEMİR EKSİKLİĞİNİN ZARARLARI NELER?

Karatay'a göre, demir eksikliği ciddi yorgunluğa neden olabilir ve bu durum genellikle genç kızlar ve yaşlılar arasında daha sık görülüyor. Demir eksikliği, kan kaybı veya kabızlık gibi durumlarla ilişkilendirilebiliyor.

ekran-goruntusu-2024-05-26-122459.png

Demir eksikliği, uykusuzluk, yorgunluk, anksiyete, huzursuzluk ve depresyon gibi olumsuz durumları tetikleyebilir ve bu belirtiler yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor.

ekran-goruntusu-2024-05-26-122503.png

DEMİR EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ NELER?

 

Karatay, demirin vücut tarafından iyi emilebilmesi için bağırsak sağlığının önemini vurgulamış ve glutenin demir emilimini engelleyen bir faktör olduğunu belirtti.

ekran-goruntusu-2024-05-26-122508.png

Gluten içeren ekmek, un ve yulaf ezmesi gibi gıdalar, kronik kansızlık ve demir eksikliğinin yaygın nedenleri arasındadır.

ekran-goruntusu-2024-05-26-122511.png

Modern buğdayın yüksek gluten içerdiğini ve 'glutensiz un' olasılığının yanıltıcı olduğunu ifade eden Karatay, yeterli miktarda et tüketilmemesinin demir eksikliğinin başlıca nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

ekran-goruntusu-2024-05-26-122523.png

ET YEDİKTEN SONRA ÇAY İÇMEYİN!

 

Canan Karatay, kırmızı etin, insan biyolojisinin en iyi demir kaynağı olduğunu ve et tüketiminin ardından yapılan bazı alışkanlıkların, özellikle etli yemeklerden sonra hemen çay içmenin, demir alımını engelleyebileceğini belirtti.

Demirin vücut tarafından emilimi için, yemekten hemen sonra çay içilmemesi gerektiğini önerdi.

Demir eksikliği yaşayan bireylerin doğal kırmızı et ve karaciğer tüketmeleri gerektiğini söyleyen Karatay, sağlıklı bir beslenme düzeninin bağırsak sağlığını destekleyerek demir emilimine katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, C vitamini takviyesinin demir emilimini artırabileceğini de ekledi.