
Her yerinden demir fışkırıyor! İşte kansızlığa bire bir gelen o besinler
Kansızlığa iyi gelen ve tezgahlarda kapış kapış satılan demir deposu besinler belli oldu.
Demir eksikliği insan vücudunda çeşitli problemlere sebep olabilen bir sorundur. O nedenle uzmanlar demir içeren besinleri tüketmenin önemine sıkça vurgu yapıyor.
Peki demir deposu olarak bilinen besinler hangileri? İşte yanıtı...
ISPANAK
Ispanak, demir açısından zengin yeşil yapraklı sebzelerden biridir. 100 gram ıspanakta 2,7 mg demir bulunduğundan ıspanak, tam bir demir deposudur. Ayrıca pişmiş ıspanak, çiğ ıspanaktan daha çok demir miktarına sahiptir. Ispanak, vücudun kan yapımına destek olur.
Ispanak ayrıca yüksek miktarda A, B, C ve E vitaminlerini içerirken, kalsiyum ve magnezyum açısından da zengindir. Karaciğerin temizlenmesini destekleyen ıspanak ayrıca, kansere karşı koruyucu etkiler sağlar, kabızlığı önler ve yüksek tansiyonu düşürür.
KARA LAHANA
Kara lahana da demir açısından en zengin besinlerden biridir. Yalnızca bir fincan kara lahana, hemoglobin üretimin, bağışıklığı ve enerji seviyelerini desteklemek için 2,5 mg demir içeriğine sahiptir. Kara lahana aynı zamanda lif, vitamin ve mineral zenginidir.
Kara lahana da diğer yeşil yapraklı sebzeler gibi A, B, C ve K vitaminleri açısından zenginken, potasyum ve kalsiyum minerallerini de içerir. Bağışıklık sistemini güçlendiren kara lahana, vücutta enfeksiyon oluşumunu engeller. Kara lahana aynı zamanda idrar söktürücüdür ve vücuttaki toksik maddeleri temizler.
BROKOLİ
Brokoli de demir açısından yüksek besinlerden biridir. Brokoli hem yüksek miktarda demir içerir hem de vücudun demiri daha iyi emmesine destek olur. Brokoli ayrıca C vitamini açısından zengindir. Antioksidan, lif ve iltihap önleyici özellikleriyle de kalp sağlığını destekler.
Bağışıklığı güçlendireren vücut direncini artıran brokoli, sindirim sistemi sağlığını da korur. Tüm bunlarla birlikte brokoli, kolesterolü düşürür, kan şekerine iyi gelir ve kansere karşı olan güçlü antioksidanlar içerir.
BEZELYE
Bezelye de içerisinde bol miktarda demir barındırır. Sadece 100 gram bezelyede 1,5 mg demir bulunur. Bezelye, kan hücrelerinin sağlıklı şekilde çalışmasını destekler. Bunun yanı sıra bezelye C ve K vitamini açısından zengindir.
Protein miktarı da yüksek olan bezelye, lif, folik asit, demir, potasyum gibi önemli besin içeriğine sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bezelye, sindirim sistemi sağlığında da güçlü bir rol oynar.
PATATES
Kulağa her ne kadar ilginç gelse de patatesler, özellikle kabuklarıyla birlikte tüketildiğinde, güçlü bir demir kaynağıdır. Yalnızca 1 tane büyük soyulmamış patateste, 1,9 mg demir bulunur. Patates ayrıca, sağlığımız için faydalıdır.
Bağışıklığı güçlendiren patates, tansiyonu dengeler, beyin sağlığını korur, kemik sağlığını güçlendirir ve kanser karşıtı özelliklere sahiptir. Patates aynı zamanda sindirim sistemini düzenler ve cilt sağlığına da iyi gelir.
PANCAR
Hoş rengiyle öne çıkan pancarın sadece 100 gramında 0,8 mg demir bulunur. Bu sayede pancar, anemi riskini önler. Ayrıca pancar, güçlü besin değerlerine sahiptir. Beyin sağlığını güçlendiren pancar, sindirim sağlığını iyileştirerek bağırsakları korur.
Tüm bunların yanı sıra pancar, vücuttaki iltihbı en aza indirir, tansiyonu kontrol altına alır ve vücuda enerji verir. Pancarı salatalarda, fırında pişirerek, sos olarak ya da suyunu sıkarak afiyetle tüketebilirsiniz.
MANTAR
Mantarlar da demir içeriğine sahip şifalı besinlerden biridir. Sadece 100 gram mantarda 0,5 mg demir bulunur. Mantar aynı zamanda kemik sağlığını korur, bağırsak sağlığını destekler ve kandaki kolesterol seviyelerini dengeler.
Tam bir şifa deposu olan mantar, bağışıklığı güçlendirir, vücuttaki iltihaplanmayı azaltır, metabolizmayı hızlandırarak tok tutar ve saç, tırnak ve diş sağlığını koruyarak güçlendirir. Demir alımınızı artırmak için bu besinleri bolca tüketmeye özen gösterin.