İşte en kolay balık temizleme yöntemi

İşte en kolay balık temizleme yöntemi

Balık mevsimi başladı, evlerden balık kokuları gelmeye başladı. Peki balığı pişirmeden önce temizliği nasıl yapılmalı?

Balık temizlemenin en kolay yöntemi belli oldu. Peki balık sezonunun açılmasıyla herkesin merak ettiği en kolay balık temizleme yöntemi hangisi?

evde-balik-temizleme-1080x675.webp

Balık temizleme işlemini en kolay hale getirmek için ilk olarak taze balık almanızı ve bekletmeden temizlemeniz öneriliyor. Oda sıcaklığında uzun süre bekletilen balıklar yumuşayarak temizlerken dağılabilir. O yüzden balıkları temizlemeden önce bir saat buzlukta bekletmek, daha hızlı ve kolay bir temizlik sağlar.

KÜÇÜK BALIKLAR NASIL TEMİZLENMELİ?

Küçük ve kaygan balıkları temizlerken tutmakta zorlanmamak için ellerinizi unlayabilirsiniz. Küçük balıklar için temizleme işlemi şu şekilde yapılır:

- Balığın kafasını elle koparın.

- Karnından itibaren işaret parmağınızla açarak iç organlarını temizleyin.

- Kılçıkları ayıklamak için, iç organları çıkardıktan sonra kılçığı tutup aşağı doğru çekin.

image-1617129047036.webp

ORTA VE BÜYÜK BALIKLAR NASIL TEMİZLENMELİ?

- Orta boy veya büyük balıklar genellikle bıçakla temizlenir. İşte adım adım temizleme işlemi:

- Balığın ağzından aşağıya doğru bir kesik atın ve karnını yarın.

- İç organlarını çıkarıp temizleyin.

- Solungaçlarını kesip atın.

- Siyah zarları ve kanlarından arındırmak için bol suyla yıkayın.

- Eğer dilim veya fileto yapmak istiyorsanız, başını ve kuyruğunu da kesebilirsiniz.

PULLU BALIKLAR NASIL TEMİZLENMELİ

- Pullu balıkların temizleme işlemi, balığın ebadına bakılmaksızın pullarından başlar. Temizleme adımları şunlardır:

- Keskin bir bıçakla balığın derisini kuyruktan başlayarak pulların ters yönüne doğru kazıyın.

- Bu işlemi su dolu derin bir kabın içinde yapmanız, pulların su içinde kalmasını sağlayarak mutfağınızı kirletmeyi önler.

KAFA VE KUYRUK TEMİZLİĞİ NASIL OLMALI?

Balığın kafa ve kuyruk kısımlarını hemen pul temizliğinden sonra ayırabilirsiniz. Ancak tarifiniz izin veriyorsa, bu kısımları balığı tüketene kadar ayırmamanız önerilir. Çünkü bu kısımlar, balığa lezzet katar ve piştikten sonra daha kolay ayrılır.

Balık temizleme yöntemlerini uygulayarak, mutfakta daha az zaman harcayabilir ve lezzetli balık yemeklerinizi keyifle hazırlayabilirsiniz.