
Karpuz nasıl seçilir? İşte bal gibi tatlı karpuzu bulmanın sırrı!
Sıcak aylarda içimizi serinleten karpuzun tatlı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Karpuz alırken mutlaka bu işarete bakmanız gerekir.
Yaz aylarında içimizi ferahlatan karpuzun tatlı olmasını istiyorsanız bilmeniz gereken bazı püf noktaları var.
Renginden boyutuna kadar birkaç özelliğine dikkat edildiği takdirde tatlı ve lezzetli karpuzlar seçmek aslında çok kolay mümkün. Peki, iyi karpuz nasıl seçilir?
KARPUZ SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Karpuzun alt bölgesinin sarı olup olmadığına dikkat edilmeli. Alt taraf ne kadar sarı ise, o kadar olgunlaşmış ve lezzetlidir.
Karpuzun üzerindeki çatlaklara bakılmalı. Örümcek ağına benzeyen bu çatlaklar, karpuzun lezzetli olduğunun bir göstergesidir.
Karpuzun büyüklüğüne aldanmayın. Ağırlığı ve boyutuna göre uygun denge sağlaması, karpuzun kalitesi hakkında ipucu verir.
Karpuzun sapının durumu da önemlidir. Eğer sap kurumuşsa, karpuzun olgun ve tatlı olduğunu gösterir.
KARPUZUN KEŞFİ
İlk yabani karpuzlar Afrika'nın güneyinde keşfedildi. Bazı karpuz çeşitleri 90 kg ağırlığa ulaşabiliyor.
Dünya üzerinde 1200'den fazla karpuz çeşidi bulunuyor. Guinness Rekorlar Kitabı'na giren en ağır karpuz 159 kg ağırlığında.
90'dan fazla ülkede karpuz yetiştiriliyor. Karpuzun % 92'si su, % 6'sı şeker.