
Kaynamış suyu tekrar kaynatanlar dikkat!
Kaynamış su, çay, kahve ya da çorba gibi pek çok üründe kullanılır. Bu nedenle su ısıtıcısında fazladan su kalabilir. Bu suyu yeniden kaynatmak, birçok insan için kolaylık sağlar. Ancak kaynamış suyu tekrar kaynatmak, sağlığı ciddi derecede etkiler
Kaynamış su, içindeki kirleri gidermek ve tüketime uygun hale getirmek için en iyi yöntemlerden biridir. Hepimiz, ister içmek için ister bir fincan çay, çorba veya başka bir sıcak içecek yapmak için, suyu tüketmeden önce kaynatırız.
Fakat kaynatılan su miktarı kimi zaman fazla gelebilir ve biz de bu suyu, sonrasında tekrar kullanmak için dökmeyiz. Ancak kaynamış suyu tekrar kaynatmak, birtakım ciddi etkilere neden olabilir.
İşte kaynamış suyu tekrar kaynatmanın etkileri...
Kaynamış suyu tekrar kaynatmanın zararları
Uzmanlara göre kaynamış suyu tekrar kaynatmak, sağlığımız için son derece risklidir. Kaynamış suyu tekrar kaynatmak, çözünmüş tuz miktarını artırır. Suda çözünen nitrat tuzları genellikle zararlı değildir.
Ancak suyu tekrar kaynatmak, nitratların kanser, lösemi ve Hoçkin lenfoma dışı hastalıklara neden olduğu bilinen bir toksin olan nitrozamin haline gelmesine neden olabilir. Suyu tekrar kaynatmak, suda çözünmüş arsenik miktarını da artırır.
Suda az miktarda bulunan arsenik zararlı değildir ve artan miktarlarda kanser, kısırlık , kalp krizi ve ruhsal bozukluk gibi durumlara neden olabilir.
Yüksek miktarda arsenik içeren suyun uzun süre tüketilmesi dolaşım sistemine ve cilt hasarına neden olabilir. Ayrıca suda çözünmüş florür de artar.
Suda çözünmüş florürün artan miktarlarının tüketimi, kırıklar, hassasiyet ve ağrı gibi kemik bozuklukları riskini artırabilir. Öte yandan suyu tekrar kaynatmak, kalsiyum miktarını artırır ve bu da böbrek ve safra kesesi taşlarını tetikler.