Kazdağları'nı talan eden Alamos Gold  bu kez de Türkiye'ye tazminat davası açıyor

Kazdağları'nı talan eden Alamos Gold bu kez de Türkiye'ye tazminat davası açıyor

Kanadalı altın madenciliği şirketi Alamos Gold, üretim lisanslarının yenilenmemesi gerekçesiyle Türkiye'ye karşı 1 milyar dolarlık dava açacaklarını ilan etti.

Türkiye'de Kazdağları'ndaki siyanürlü altın faaliyetleri ile tanınan Kanada merkezli 'altıncı' şirket Alamos Gold, Hollanda'daki bağlı ortaklıkları Alamos Gold Holdings Cooperatief U.A. ve Alamos Gold Holdings B.V.'nin Türkiye'ye karşı dava açacaklarını açıkladı. Dünya'nın aktardığı açıklamaya göre, Hollanda merkezli bağlı ortaklıklar Türkiye'deki altın madeni projelerine ilişkin olarak haksız el koyma ve haksız uygulamalar iddiasıyla Türkiye'yi dava edecekler.

1 MİLYAR DOLARLIK DAVA
Dava, Hollanda-Türkiye İkili Yatırım Anlaşması kapsamında açılacak ve dava büyüklüğünün, şirketlerin Türkiye'deki varlıklarının değerini temsil eden 1 milyar dolara aşması bekleniyor.

Alamos Gold, 2010 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet gösteriyor. İddaya göre Ekim 2019'da Türk hükümeti Alamos Gold'un Kirazlı Altın Madeni lisansını yasal ve düzenleyici zorunlulukların karşılanmasına rağmen yenilemedi. Yapılan açıklamaya göre, açılacak davada Alamos ve bağlı ortaklıklarını Kanada'nın önde gelen huhuk ofislerinden Torys LLPtemmsil edecek. Kanada eski Dışişleri Makanı John Baird de dava ekibinde stratejik danışman olarak yer alacak.