Küresel ısınmadan inekler mi sorumlu?

Küresel ısınmadan inekler mi sorumlu?

İneklerin çıkardığı gazlar küresel ısınmaya etki ediyor. İneklerden sonra sığırların çıkardığı gazlar da insanlık küresel ısınma konusunda ipuçları veriyor.

Bloomberg’in haberine göre, ABD’de San Joaquin Vadisi’nde sığırların, gaz çıkardığı tespit edildi. Uydular tarafından tespit edilen sığırların oluşturdukları sera gazının iklim değişikliğine ne yönde katkı sağladığı da gün yüzüne çıkacak.

Yüksek çözünürlüklü uydulara sahip olan Global Emissions Monitoring’e (GHGSat) göre, elde edilen metan emisyonları 2 Şubat tarihinde saatte 443 kilogram ile 668 kilogram arasında değişiyordu. Şirket tarafından yapılan açıklamada, emisyonların bir yıl boyunca devam ettiği taktirde, sığırların 5,116 ton gaz salacağı aktarıldı.

Kanadalı şirketin Satış Direktörü Brody Wight, “Enerji ve diğer kirlilik kaynaklarıyla karşılaştırıldığında, sığırlarla ilgili zorluk, emisyonlarının daha yaygın olması ve rüzgâr tarafından savrulmasıdır, bu da onların yer ölçer cihazlardan takip edilmesini zorlaştırıyor” şeklinde konuştu. Wight ayrıca, uydu görüntülerini okumadaki bilimsel gelişmeler nedeniyle yeni bulguların mümkün olduğunu da sözlerine ekledi.

SIĞIR YEMLERİ DEĞİŞTİRİLEBİLİR

Metan emisyonları, yüksek oranda sığırların küresel olarak en büyük kaynak olduğu tarım dahil olmak üzere çeşitli insan faaliyetlerinden kaynaklanıyor. Sığırlar, hayatlarının ilk bölümünü meralarda otlayarak geçiriyorlar. Midelerinde bulunan ve çimenli lifleri parçalayan mikroplar ise, metan gazı çıkarmalarında baş rolü oynuyor.

Endüstri, ise besi hayvanlarından çıkan gazın etkilerini azaltmanın yollarını araştırıyor. Bu çabalar, sığırlarda gaz tutucu maskelerin kullanılmasını ve yedikleri yemlerin içeriğinin değiştirilmesi gibi fikirleri içeriyor. Buna bir örnek olarak Yeni Zelandalı Fonterra Kooperatif Grubu, deniz yosunu takviyesinin bir çözüm olarak umut vadettiğini söyledi.