Limondan tam 60 kat daha fazla C vitamini içeriyor! Kış aylarının adeta şifacısıymış…

Limondan tam 60 kat daha fazla C vitamini içeriyor! Kış aylarının adeta şifacısıymış…

Limondan tam 60 kat daha fazla C vitamini içeren meyve ''kuşburnu'' çıktı. Peki ama kuşburnu neden bu kadar fazla değerli? Kuşburnu çayı nasıl yapılır? İşte bilmeniz gereken her şey!

Kış aylarında hastalıklara karşı korunmak için sağlıklı beslenmenin önemi oldukça büyüktür. Bu dönemde tüketilen meyve ve sebzeler, vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı koruma sağlar. İşte bu noktada kuşburnu, sağlık açısından oldukça faydalı bir meyve olarak öne çıkıyor.

Kuşburnu, yabani gül olarak adlandırılan bitkiden elde edilen yuvarlak şekle sahip bir meyvedir. Mayhoş bir tada sahip olan kuşburnu, her mevsimde Gümüşhane, Bayburt, Erzincan çevrelerinde yetişmektedir. Kuşburnunun çiçekleri sağlık alanında ilaç olarak kullanılırken, yemişleri ise çay ve marmelat için kullanılmaktadır.

Kuşburnu; A, B, C, E ve K vitaminlerini içerir. Likopen, demir ve magnezyum mineralleri sayesinde vücudun direncini arttırır ve hücrelerin yenilenmesinde etkilidir. Limona kıyasla 60 kat daha fazla C vitamini içeren kuşburnu, güçlü bir antioksidandır. Kuşburnunun içerisinde yer alan güçlü antioksidanlar, kanser hücrelerinin büyüyüp gelişmelerini önlemeye yardımcı olabilir.

maxresdefault-001.jpg

Kuşburnu; kötü kolesterolü düşürmede, iyi kolesterolün yükseltmede etkilidir. Böylece kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Kan basıncını düşürmeyi sağlayarak kalp sağlığını iyileştirebilir. Yüksek derecede C vitamini içerdiği için damar yapısını koruyarak damar sertliği anlamına gelen ateroskleroz isimli hastalığa karşı destek olabilir.

Kuşburnunun içerisinde yer alan galaktolipidler ve polifenoller, inflamasyon ve eklem ağrılarının azalmasında etkilidir. Böylece eklem romatizması olarak bilinen artrit ağrısının azalmasına yardımcı olabilir. Bağışıklık sisteminin neden olduğu otoimmün hastalıklar ile kronik enfeksiyonlardaki inflamasyonun azalmasına yardımcı olabilir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir ve vücudu serbest radikallere karşı korur.

sddefault.jpg

Tüm bu faydalarıyla kuşburnu, kış aylarının adeta şifacısıdır. 4 ay boyunca 100 kişide yapılan bir çalışmaya göre, günde 5 gram kuşburnu özü tüketenlerin tüketmeyenlere göre daha az oranda ağrı yaşadığı ve kalça eklemi hareketliliğinin arttığı gözlemlenmiştir.

KUŞBURNU ÇAYININ TARİFİ

Tarifsiteniz.com'da yer alan bir içerikte; Kuşburnu çayının tarifiyle ilgili detaylar paylaşıldı. İşte o tarif

Kuşburnu çayı yapmak oldukça kolaydır. İlk olarak, kurutulmuş kuşburnunu iyice yıkamalısınız. Ardından, bir su bardağına 2 veya 3 çay kaşığı kuşburnunu ekleyin. Suyu kaynatın ve kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kapatın. 10 dakika demlenmeye bırakın. Dilerseniz kuşburnu yapraklarını da çayınıza ilave edebilirsiniz. Ancak, dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, çayınızı fazla kaynatmamaktır. Yüksek ısıya devamlı maruz kalan meyvenin vitaminleri ölür ve içerisindeki minerallerden faydalanamazsınız.

maxresdefault-002.jpg

Kuşburnu çayının birçok faydası vardır. İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur. Ayrıca, antioksidan özelliği sayesinde hücrelerin yaşlanma sürecini yavaşlatır. Sindirim sistemi için de oldukça faydalıdır. Kabızlık sorununu giderir ve sindirim sistemini düzenler. Ayrıca, kan şekerini düzenleyici etkisi sayesinde diyabet hastalarına da önerilir.

Kuşburnu çayını dilerseniz sade veya şekerle tüketebilirsiniz. Farklı aromalarla lezzetlendirmek için tarçın ve elma kurusu da kullanabilirsiniz. Ancak, günlük tüketim dozunun günde 2 fincan olması idealdir. Maksimum olarak günde 2 fincandan fazla içilmesi sağlık için zararlı olabilir.

Fotoğraflar: youtube.com

İlgili Haberler