Mantarın besin değerini yok etmeden temizleme yöntemi! Aşçılar da biliyor

Mantarın besin değerini yok etmeden temizleme yöntemi! Aşçılar da biliyor

Mantarı yıkamamak gerekiyor! Peki ama mantar yıkamadan nasıl temizlenir?

Mantarları yıkamamak gerekiyor. nefisyemektarifleri.com sitesinde yer alan bir içerikte; Mantarın yıkanması durumunda oluşan sorundan söz edildi.

Mantarın süngerimsi yapısı suyu içine çekip hapsedeceği için bu durum mantarın lezzetini ve rengini negatif etkiler. Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır.

Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir. Bu durum ise yemeklerinizin lezzet kalitesini düşürebilir. Ayrıca su çeken mantarlar daha geç pişer. En önemlisi de bakteri miktarı artar; gıda zehirlenmesine kadar yol açabilir.

Yıkanan mantarlar, üzerindeki bakterileri su basıncı ile iç yüzeyine alır. Bu işlem ise bakterili bir mantar hazırlamanıza ve yemenize neden olur. Özellikle de sotede kullanılacak mantarların yıkanması durumunda, pişerken çok fazla nemli olacağından soteniz koyu renkli olabilir. Nemli bezle, kabuğunu soyarak ya da temiz bir fırça ile temizlenen mantarların her zaman daha lezzetli bir tat verdiği söylenmektedir.

MANTARLARI TEMİZLEMENİN YOLLARI

Yurtgazetesi.com.tr'nin derlediği bilgiye göre; Mantarlar, lezzetli ve besleyici bir seçenek olabilir. Ancak, birçoğumuzun yaptığı gibi, mantarları yıkamak yerine temizlemek daha doğru bir yöntemdir. Mantarları yıkamak, onların yapısını bozabilir ve besin değerini azaltabilir. Peki, mantarları nasıl temizlemeliyiz? İşte aşçıların bildiği 5 etkili yöntem:

1. Mantar fırçası kullanın: Mantarları temizlemek için en yaygın kullanılan yöntemlerden biri, mantar fırçası kullanmaktır. Mantar fırçası, mantarların üzerindeki toz ve kirleri nazikçe temizlerken, mantarın yapısına zarar vermez.

2. Nemli bir bezle silin: Mantarları temizlemek için nemli bir bez de kullanabilirsiniz. Bezle hafifçe mantarın üzerini silerek, kirleri ve tozları temizleyebilirsiniz. Ancak, mantarı sıkıca sıkmamaya dikkat edin.

maxresdefault.jpg

3. Mantar bıçağı kullanın: Mantarları temizlerken, mantar bıçağı da kullanabilirsiniz. Mantar bıçağı ile mantarın üzerindeki kirleri ve tozları nazikçe kazıyarak temizleyebilirsiniz. Ancak, bıçağı çok sert bastırmamaya özen gösterin.

4. Mantar kabuğunu soyun: Bazı mantar türleri, kabuklarını soyarak temizlenmelidir. Örneğin, şapka kısmı pullu olan mantarları soyarak temizleyebilirsiniz. Kabuğunu soyduktan sonra mantarı yıkamadan kullanabilirsiniz.

5. Hızlı bir şekilde temizleyin: Mantarları temizlerken hızlı olmak önemlidir. Mantarlar, suyu emme özelliğine sahip oldukları için uzun süre suda bekletmekten kaçının. Hızlı bir şekilde temizleyerek, mantarın besin değerini koruyabilirsiniz.

İlgili Haberler