"Miyav"cayı öğrenmek artık çok kolay!

"Miyav"cayı öğrenmek artık çok kolay!

Birçoğumuz kedilerin miyavlayarak ne demek istediğini düşünmüşüzdür. İşte bu sebeple Amazon'un Alexa mühendisinin kedilerin miyavlamasını bizim dilimize çeviren bir uygulama geliştirdiği duyuruldu.

Yeni geliştirilen "MeowTalk" adındaki uygulama sesi kaydedip ne anlama geldiğini belirliyor. Kedinin sahibi ayrıca çeviriyi etiketlemeye yardımcı olarak yapay zekalı yazılımın öğrenebileceği bir veri tabanı da oluşturabiliyor. Şu anda uygulamanın kelime dağarcığında “Besle beni, kızgınım ve beni yalnız bırak!” dahil olmak üzere 13 kelime öbeği bulunuyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda kedilerin insanlar gibi belirli dilleri kullanmadığını da ortaya çıkartmış oldu. Her kedinin miyavlaması diğer kedilerden benzersiz ve sahibine göre uyarlanmış. Kedi sesleri için genel bir veri tabanı yerine, uygulamanın çevirisi her bir profilde farklılık gösteriyor. Yapay zeka ve makine öğrenimi destekli bu yazılım, sesleri kaydedip etiketleyerek her bir kedinin sesini daha iyi anlayabilmekte. Ne kadar çok kullanılırsa da o kadar doğru sonuç verdiği belirtiliyor.

Uygulama geliştiricisi Akvelon’da grup teknik program yöneticisi olan Javier Sanchez, bir seminerde amacının akıllı bir tasma tasarlamak olduğunu ifade etti. Bu sayede kedinin miyavı boynundaki tasma ile hemen çevirip karşı tarafa iletilecek.