
Patatesleriniz artık filizlenmeyecek! işte tüyosu...
Mutfakların en sevilen besinlerinden biri olan patates, ne yazık ki kısa sürede filizlenir. Bu bağlamda patatesin niye filizlendiği ve filizlenmesini önlemek için yapılması gerekenler merak konusu olur.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıkça ve severek tüketilen besinlerden bir şüphesiz, patatestir. Türlü türlü yemeği yapılan patates, mutfakların vazgeçilmez bir ürünüdür. Bu nedenle her evde yaz-kış fark etmeksizin bol bol patates bulunur.
Ancak patatesler hızlı büyüyüp üreyen bir besindir. Bu nedenle patates, bulunduğu ortamda kolayca büyüyüp filizlenebilir. Patatesin filizlenmesinin ardında bazı nedenler yatıyor olabilir. Peki, bu nedenler nedir ve filizlenmiş patates yenir mi?
İşte tüm ayrıntılar...
Patates filizlenmesi
Patates, yaz-kış fark etmeksizin tüketilen en lezzetli besinlerden biridir. Ancak patates, özellikle kışın daha çok tüketilir. Bu nedenle kış bol bol patates alınır. Fakat bu patatesler kısa sürede filizlenebilir. Patatesleri karanlık, serin ve güneş görmeyen yerde saklamak gerekir.
Patatesin filizlenmesinin en olası nedenlerinden biri, muhafaza edildiği alanın nemli ve sıcak olmasıdır. Ayrıca patatesler güneş ışığı alıyorsa, filizlenmesi kaçınılmazdır.
Patatesin filizlenmesini tetikleyen bir diğer neden ise, başka sebze veya meyvelerle muhafaza etmektir. Patates, muz, soğan ya da sarımsak gibi besinlerle saklamamak gerekir.
Ayrıca patatesleri yıkayıp muhafaza etmek de filizlenmesini hızlandırır. Filiz vermiş patatesi yememek daha sağlıklı bir tercihtir. Ancak patatesin filizlenen kısmını kesip yiyebilirsiniz. Ancak patatesin geri kalanında sert ve kötü bir koku yoksa, yemeniz güvenlidir.