Sigara Koronanın kardeşi

Sigara Koronanın kardeşi

Kısa adı TÜDEF olan Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Gıda ve Sağlık Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, “ Sigaranın korona virüse iyi geldiği yolunda yapılan bazı açıklamaları insan sağlığı ile oynamak ve aymazlık olarak nitelendiriyoruz, sosyal medyada bu paylaşımlar maksatlı olarak yayılıyor ” diyerek şu açıklamayı yaptı.


“ Amerika’da ve Çin’de bir grup örnekleme ile sigara içen Covid-19 hastaları üzerine yapılan bir araştırmadan söz edilerek sigaranın korona’ya iyi geldiği konusunda iddialar ortaya atılmaktadır.  Nikotinin korona virüsün hücreye girişini önlediği konusunda yapılan iddialar ile içinde nikotin olan sigara ön plana çıkartılmaktadır. Bu tür araştırmaların doğrulanmış ve bilimsel kesinliği kabul edilmemiş ön çalışmalar olduğu ve bu sonuçlarda alınan örneklemelerin de hatalı olduğu bir çok bilim insanı tarafından açıklanmaktadır. .

 Araştırma boyunca diyabet, hipertansiyon, koah, koroner arter hastalığı, beyin ve damar hastalıkları, kronik böbrek hastalığı gibi kronik hastalıkların yanı sıra, gebelik ve sigara tüketimi gibi diğer risk faktörlerine sahip Covid-19 hastaları da incelenmiş. Araştırmaya göre 7 bin 162 Covid-19 hastasının yüzde 1,3’ü halen, yüzde 2,3’lük kesimi ise geçmişte sigara içiyordu. Fakat bu veriler, sigara içenlerin Covid-19’a daha az yakalandığını göstermiyor.” 

SİGARA İLE KORONA KARDEŞ

TÜDEF Genel Başkan Vekili Sinan Vargı. “ Sigara korona virüsünün ölümcül hale gelmesine ve yayılmasına yardım ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, sigara içerken parmaklar dudak ile temas halinde olduğu için sigara içenlerin Covid-19’a yakalanmaya daha yatkın olduklarını belirtiyor. Çünkü bu durum, virüsün elden ağza geçme olasılığını artıyor. Aynı zamanda sigara içmek, solunum yollarını, akciğer dokusunu ve bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Bu yüzden sigara içenler, Covid-19 riskini büyük ölçüde arttıran akciğer hastalığı veya azalmış akciğer kapasitesine sahip olabilir. Sigara içmek normal şartlarda vücudun uygun şekilde kullanma yeteneğini azalttığı için Covid-19 hastalarını da ciddi akciğer rahatsızlıkları açısından daha yüksek riske sokmaktadır”