Tengri nedir? Tengri dini ve inancı ne demek?

Tengri nedir? Tengri dini ve inancı ne demek?

Eski Türklerin bir inancı olarak bilinen Tengri’de Gök Tanrı anlamına gelen “kök tengri” ifadeleri kullanılıyor. Peki, Tengri dini nedir? Tengri inancı ne demektir?

Tengricilik dini eski Türklerde benimsenen ve Kök Tengri olarak adlandırılan gök kavramının yüceltildiği bir inanış olarak biliniyor.

orhun-kitabeleri.jpg

TENGRİ NEDİR?

Tengri, Eski Türkçede Tanrı anlamına gelir. Gökyüzü; Eski Türklerin ve Moğolların inancı Tengricilikte Gök Tanrı (Kök Tengri) ya da Gök'ün yüce ruhu olarak kabul görüyor.

Öte yandan Orhun Yazıtları'nda ilk çözümlenen sözcük 'Tengri'dir. Yer Tengri Gök Tengri'nin torunu, Kayra Han'ın oğlu, Ülgen'in kardeşi ve Erlik'in amcası. Gök Tengri ise Kayra Han'ın babası, Yer Tengri'nin dedesi, Ülgen'in dedesi ve Erlik'in büyük dedesi olarak bilinir.

Eski Türkçe kaynaklarda Tanrı anlamına geliyor. Aynı sözcük, bugünkü anlamı ile Tanrı olarak kullanılıyor.

gok-tengri-nedir-gok-tengri-ne-anlama-gelir-h1641037755-97e2b7.jpg

TENGRİ İNANCI NE DEMEK?

Tengri, kişiselleştirilmeyen Gök Tanrısı, ya da Gök'ün tanrısal yüce ruhu olarak biliniyor. Tengricilik inancına göre doğadaki tüm nesneler birer tine sahiptir. Tengri bunların en yücesidir. İklim, doğrudan Tengri'nin isteğine göre değişir. Tengri, dünyada dengenin yaratıcısı ve koruyucusudur ve iklimlerin doğal süreçleri, iklimlerin devinimleri onun tarafından sağlanır. Diğer tanrısal varlıklar Tengrici toplumların mitolojilerinde ve kamlarının dualarında insanlara benzer kişiselleştirilmiş bir şekilde tarif edilir; ama Tengri kişiselleştirilmez; sadece zamansız ve sonsuz mavi Gök olarak anılır.

Tarihte Moğolistan'ın birleştiricisi Cengiz Han, gücünü Tengri'den bir vekilliğe dayandırıyordu ve bütün fermanlarını "Sonsuz Gök'ün dileğiyle..." sözleriyle başlatırdı. Gök Babasına zamansız ve sonsuz gök olarak tapılırdı. Her ne kadar iki oğlu olduğu söylense de (Ülgen ve Erlik), bir kişi olarak görülmezdi.

31906839-200033077445274-1062616192256049152-n.jpg

Eski Türklerin inancı, Gök Tanrı yani Kök Tengri inancıdır. Eski Türkçede Tanrı sözcüğü Tengri biçiminde söylenirdi ve sözcük, gök anlamına da gelirdi. Eskiden Kök olarak söylenen gök sözcüğünün ise Eski Türkçede üç anlamı vardı: İlki bugünkü kullandığımız anlamı ile gök, gökyüzü; biri, yine bugünkü kullandığımız anlamı ile mavi renk; biri diğeri ise, bugün kullanmadığımız anlamı ile ulu, yüce, kutsal. İşte Kök Tengri/Gök Tanrı deyiminde geçen kök/gök sözünün taşıdığı anlam ulu, yüce, kutsaldır. 

Buna bağlı olarak, Kök Tengri/Gök Tanrı deyimi Ulu Tanrı, Yüce Tanrı anlamlarına gelir.