
Yemeklik yağ tüketenler dikkat!
Sıklıkla kullandığımız yemeklik yağlarda ciddi tehlike ortaya çıktı. Ayçiçeği, üzüm çekirdeği, kanola ve mısır gibi tohum yağlarının büyük miktarlarda tüketilmesinin kanser riskini artırabileceği bir araştırmayla ortaya konuldu.
Kızartma, fırınlama ve diğer pişirme yöntemlerinde kullanılan bitkisel, hayvansal veya tohum yağları, yemeklik yağ olarak adlandırılır. Yemeklik yağlar, yemeğin lezzetini artıran yağlardır ve doğru şekilde tüketildiğinde bazı faydalara sahiptir.
Günümüzde en çok kullanılan yemeklik yağlar; tereyağı, zeytinyağı, ayçiçek yağı, Hindistan cevizi yağı ve avokado yağıdır. Bu yağların her biri yemeklere her ne kadar lezzet verse de araştırmalar, kanserle ilişkilendirdi.
Yapılan bir araştırmaya göre, yaygın olarak kullanılan yemeklik yağların gençler arasında kolon kanserinin artmasına neden olabileceği öne sürüldü. Doktorlar ayçiçek yağı, üzüm çekirdeği, kanola ve mısır gibi tohum yağlarının fazla miktarda tüketilmesinin kanser riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Kolon kanseri olan 80 hastayı inceleyen araştırmada, tohum yağlarının parçalanmasıyla üretilen yüksek düzeyde biyoaktif lipitlerin bulunduğu keşfedildi. Ayrıca tohum yağlarının vücutta iltihaplanmaya neden olduğu uzun zamandır biliniyor.
Ancak bu lipitlerin artık kolon kanserinin büyümesine yardımcı olduğu ve vücudun tümörlerle savaşma yeteneğini engellediği düşünülüyor.
Tohum yağları omega-6 ve çoklu doymamış yağ asitleri içerirken, zeytinyağı ve avokado yağı gibi daha sağlıklı alternatifler ise omega-3 gibi yararlı yağlar içerir.
Bir tıp dergisinde yayımlanan araştırmada, 30 ila 85 yaş aralığındaki bireylerden alınan 81 tümör örneği incelendi ve tohum yağlarının kanserli tümörlerinde sağlıklı yağlara kıyasla önemli ölçüde daha yüksek lipit seviyelerine neden olduğu bulundu.