Yumurtayı bu şekilde haşlayıp yiyenler yandı! Sakın bu hataya düşmeyin

Yumurtayı bu şekilde haşlayıp yiyenler yandı! Sakın bu hataya düşmeyin

Haşlanmış yumurta özellikle kilo vermek isteyen kişiler tarafından oldukça fazla tercih edilen bir üründür. Ancak yumurtayı haşlarken de dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var. İşte yumurtayı haşlarken dikkat etmeniz gereken o detay...

Uzmanlar özellikle günde 2 adet haşlanmış yumurta yemenin sağlık açısından çok faydalı olduğunun altını çiziyor. Ancak yumurta haşlarken bazı detaylara dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi halde salmonella riskine açık olabilirsiniz. 

27839fwe.webp

YUMURTAYI YIKAMADAN HAŞLAMAYIN

Yumurtayı haşlamadan önce yıkamayanlardan mısınız? Cevabınız "evet" ise büyük bir hata yapıyorsunuz. İşte yumurtadaki gizli tehlike...

Yumurta kabuklarında yaşayan salmonella bakterisi ismi verilen bu bakteri türü ise direkt olarak hayatımızı tehdit eden ciddi seviyede bir hastalık taşıyor. Bağırsak yollarını etkileyen bir bakteri olan salmonella bakterisi, insan ve hayvan bağırsaklarında yaşayan bir bakteri türü. Tavuklarda bulunan bu bakteri yumurtalama yolu ile yumurta kabuğuna geçer. Aralarında tifoyu da barındıran pek çok ciddi hastalığa neden olduğu bilinmektedir.

SALMONELLA NASIL BULAŞIR? SALMONELLA HASTALIĞINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Salmonella hastalığının önüne geçmek için uygulanacak basit ve etkili yöntemler bulunur. Gıda kaynaklı bir enfeksiyon olması sebebiyle ilk olarak yemek hazırlamadan önce, hazırlarken ve yemek yerken ellerin hijyenik olmasına dikkat edilmelidir. Yenecek ya da pişirilecek meyve ve sebzelerin de iyice yıkanmış olması son derece önemlidir. Hastalıktan şüphelenildiği takdirde yemek yapılmaması daha iyi bir seçenek olabilir. Pişmiş yiyeceklerin temiz yüzeylerde ve en fazla 2 saat oda sıcaklığında tutulması da alınabilecek önlemler arasındadır.

Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları ile yapılan yemeklerde parçaların en az 82°C’de pişirilmesi tavsiye edilir. Aynı şekilde yumurtaların da iyi pişmiş olduğundan emin olmak önemlidir. Çiğ veya yeterince pişmeyen ya da kabuğu daha önce kırılmış yumurtaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu besinler ile temas edildiğinde eller özenle yıkanmalıdır. Ayrıca, pişmiş ve çiğ yiyeceklerin ayrı yerlerde muhafaza edilmesi de önemlidir. Son olarak kullanılacak tüm süt ve süt ürünlerinin de pastörize olması gerekir.

İlgili Haberler