Abdullah Ağırkan

Abdullah Ağırkan

ADİL DÜZEN OLMADAN

Türkiye enflasyon, faiz sarmalından son 70 yıldır kurtulabilmiş değil. Ucuz iş gücünün bu kadar hoyrat kullanıldığı başka bir ülke var mı? Kendi üreticisini felç eden, ithalata zorlayan başka örnek var mı? Özelleştirme adı altında KİT‘leri peşkeş çeken başka kaç örnek var? Bir avuç sömürücüye, faizciye ödenen borcun faiz oranı başka nerde bu kadar insafız, vicdansız düzeyde acaba…

Ortalama %1,5 faiz ile borçlanan dünya ülkeleri…

Ortalamanın çok üstünde % 7,3 borçlanan ülkemiz…

Her yıl ödenen 100 milyonlarca dolar faiz…

Adil düzen olmadan toplumsal refah yakalanamaz. Sosyal demokrat, toplumcu ekonomik reçete uygulanmadan eşitsizlikler düzeltilemez. Bu sömürücü düzenin bir avuç faizciden başkasına yararı yok. Bir avuç sermayeci, faizci kollanırken esnaf, sanayici, çiftçi ve işçi; yüksek maliyetli ucuz iş üretmeye zorlanıyor…

Karın tokluğuna, maliyetine, faizcileri doyurmak için…

Ancak toplumun gerçekleri çok farklı…

SOKAĞIN SESİ

14 ilde yapılan anketlerde yurttaşların yüzde 69.72'si ekonominin “kötü” olduğunu söylerken yüzde 21.1'i ise “iyi” olduğunu belirtti. AKP seçmeninin yüzde 42.9'u “ekonomi kötü” derken MHP seçmeninin de yüzde 65.5'i ekonominin kötü olduğunu düşünüyor.  Öte yandan katılımcıların yüzde 46.2'si önümüzdeki 6 ayın ekonomik olarak daha kötüye gideceğini söylüyor.

TOPLUM KAYGILI

Ankete katılan yurttaşlara hayatlarından memnun olup olmadığının sorulması üzerine çoklu yanıt sistemiyle verilen cevaplarda, yüzde 61'i “kaygılı”, yüzde 39.2'si “mutsuz”, yüzde 24.4'ü ise “ne mutlu ne de mutsuz” dedi. İktidarın pandemiyi iyi yönettiğini düşünenlerin oranı yüzde 39.2 olurken yüzde 30.9 kötü yönettiğini söyledi. Yurttaşların pandemiye karşı alınan tedbirler içinde en çok yüzde 74.5 ile açık alanda sigara yasağına destek verdiği görüldü.

 

TEMEL İHTİYAÇLAR KARŞILANMIYOR

Metropoll'ün her ay düzenli olarak yaptığı ankete göre; geliriyle yalnızca beslenme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilenlerin oranı yüzde 53'e yükseldi. Bu oran, eylül ayında yüzde 48.2 idi. Ankete göre temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayanların oranı yüzde 25.7'ye ulaşmış durumda.

 SORUMLU KİM?

Halkın Yüzde 30'u Recep Tayyip Erdoğan’ı, 23.6'lık kesim hükümeti sorumlu tutarken, Berat Albayrak'ı sorumlu tutanların oranı yüzde 10.8'de kaldı. Dış güçler diyenler ise yüzde 4.8 oldu. Ekonomik gidişattan koronavirüs salgınını sorumlu tutanların oranı yalnızca yüzde 3.6 oldu. Ekonominin kötü gitmediğini söyleyenler ise yüzde 1'de kaldı.

GELECEK! ÇOK YAKIN

2021 de erken seçim olasılığı gözükmekte. Bu hoşnutsuzluk ile devam edilmesi mümkün değil. Muhalefetin toplam olarak temel çözüm önerilerini somut olarak ortaya koyması durumunda güncel bir değişim, dönüşüm kaçınılmaz. Yerel kazanımların genelde olması yüksek; ancak toplam bir çözüm önerisinin, programının sunulması zorunlu…

Toplumsal yapılar, CHP ve dostları olarak tarif edilen Millet İttifakı’nın nasıl bir program sunacağına bakıyor. Şüphesiz, adaylar meselesi işin bir diğer boyutu. Ancak genel olarak kapıda bir seçim süreci var…

Yeni bir başlangıç için.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar