Abdullah Ağırkan

Abdullah Ağırkan

“Diktatörler Artık Rol Yapmıyor “

ABD Dış İlişkiler Konseyi (CFR) genel olarak gölge CIA olarak tarif edilen kurum son sürece dair ilginç bir makale kaleme almış Diktatörler Artık Rol Yapmıyor başlığıyla Yascha Mounk imzasıyla. ABD aslında Ukrayna meselesini derinlemesine incelerken NATO’nun zaaflarını ve AB ‘nin çöküşünü de tanımlamış bana kalırsa… 

Batı demokrasilerinin aslında berbat bir sahtekârlık ve ikiyüzlülük olduğuna aslında bi noktada yüzeysel değinmesi bile bence önemli. Dünyada demokrasiler bence “batının çıkar kavgalarından doğan çatışmalarda öldü çoktan.”

Doğuda yükselen mücadele SSCB ‘nin dirilişi değil şüphesiz, ancak ciddi bir batı ve ABD karşıtlığı barındırdığı gerçek. AB-ABD aslında dünya genelinde itibarlarını ve güvenilir dostlarını yüz üstü bırakmanın, etkisizliğin sonucu cephe gerisine düşmeye devam ediyor…

img-20220225-wa0002.jpg

İşte CFR raporu bu noktada incelenmeye değer sanrım! 

 

Diktatörler Artık Rol Yapmıyor

 Demokratik durgunluk o kadar şiddetli ki, otokratlar şimdi açıkça darbeler yapıyor, seçimleri çalıyor ve diğer ülkeleri işgal ediyor.

Yascha Mounk 

 

Vladimir putin numara yapmayı bıraktı. Aylardır Rusya Devlet Başkanı, sadece ulusunun güvenliğiyle ilgilendiğini iddia etmişti. Aylarca dünyaya diplomatik bir çözümle ilgilendiğine dair güvence vermişti. Aylarca, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle ilgili uyarılarla alay etti .

img-20220225-wa0004.jpg

Ardından, egemen bir ulusa tam ölçekli bir saldırı emri verdi. Rus füzeleri Kiev, Lviv ve Kharkiv gibi önemli şehirlerdeki hedefleri havaya uçurdu. Rus birlikleri hızla Ukrayna topraklarına girdi. Savaş Avrupa'nın kalbine geri döndü.

 

Putin, Rusya'nın yalnızca "özel bir askeri operasyon" yürüttüğü konusunda ısrar etse de, açıkça dünyanın mesajını duymasını amaçladı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ortaya çıkan küresel düzen geçmişte kaldı. Putin artık en temel uluslararası normların bile -askeri yollarla toprak fethi yasağı gibi- hırslarını sınırlamaya niyetli değil.

Çıplak güç siyasetinde yeni bir çağın başlangıcındayız.

Ukrayna'ya yapılan saldırı, Freedom House'un dünyadaki demokrasinin durumu hakkında uzun zamandır planlanan bir raporunun yayınlanmasıyla aynı zamana denk geldi. Bu yılki rapor örgütün web sitesinde yayınlanırken, bu sabah gece yarısından hemen sonra CNN, Rus birliklerinin sınırın ötesine ilerlediğini ve büyük Ukrayna şehirlerinin üzerinde yükselen duman kulelerinin canlı resimlerini gösteriyordu.

Dünyanın her köşesindeki gelişmelerin titizlikle izlenmesine dayanan Freedom House, dünyanın siyaset bilimci Larry Diamond'ın “demokratik durgunluk” olarak adlandırdığı şeyin art arda 16. yılına girdiğini tespit ediyor. 2021'de demokrasiden uzaklaşan ülke sayısı bir kez daha demokrasiye doğru giden ülke sayısını büyük bir farkla aştı.

 Son otuz yılda meydana gelen değişiklikler, demokrasinin çekiciliğini temelden azalttı. Öncelikli olarak maddi zenginlikle ilgilenenler artık Çin veya Birleşik Arap Emirlikleri gibi varlıklı otokrasilerde yaşamayı arzulayabilirler; dünyanın en yoksul ülkelerinin pek çok vatandaşı için iyi bir hayat yaşama hayali artık demokratik bir ülkede yaşama hayaliyle eş anlamlı değil. Pek çok demokrasi şu anda keskin bölünmelerle dolu ve istikrarları için iç zorluklarla karşı karşıya; demokratik kurumlar üzerindeki bu baskı, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde belirgindir. Ve demokratik dünyanın gücüne, 

img-20220225-wa0003.jpg

Yükselen bir Çin ve intikamcı bir Rusya meydan okuyor; dünyanın diktatörleri, ekonomik yatırımlar, askeri tedarik ve uluslararası meşruiyet için yeniden canlanan otoriter rejimlere dönebilir.

Bütün bunlar, dünyanın diktatörlerinin neden maskelerini çıkardıklarını açıklamaya yardımcı oluyor. Myanmar'dan Nikaragua'ya kadar otokratik liderler, artık bir miktar demokratik meşruiyeti koruma veya Dışişleri Bakanlığı'nı yatıştırma ihtiyacı tarafından kısıtlanmış hissetmiyorlar. Ve ellerinde önemli bir askeri güce sahip olan Vladimir Putin gibi diktatörler şimdi dünya düzenini kendi imajlarında yeniden kurmaya çalışıyorlar .

Rus birlikleri Kiev'e doğru ilerlerken, demokrasi artık küresel sahnedeki tek oyun değil. Ve böylece önümüzdeki on yıllar, Ukrayna gibi önemli bölgesel savaş alanlarında sadece demokrasileri otokrasilerle karşı karşıya getirmeyecek. Aynı zamanda, demokrasinin savunucularını, fikirler alanında popüler kendi kaderini tayin hakkının sözde çöküşünü açıkça reddedenlerle karşı karşıya getirecekler.

 https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2022/02/democracy-crisis-autocrat-rise-putin/622895/

Önceki ve Sonraki Yazılar