Abdullah Ağırkan

Abdullah Ağırkan

SİYASETİN AHLÂK YOKSUNLUĞU

Ortalama anlamda siyaset yapan insanların derin trajedisi “küçük ayak oyunlarıdır.”

Günümüzde ortalama siyasetçi bu tanıma şüphesiz son derece uyumludur. Siyaset artık “şark kurnazı” tiplemelerin ayak oyunlarından ibarettir. Siyasal arenanın bir sirke dönmesi derin bir hayal kırıklığından ziyade nitelik yoksunluğunun emaresidir.

Bu sirkin merkezinde küçük menfaatler idealize edilir. Toplumsal değerler sadece ideal tez olsa da perde arkasında asıl fantezi kurgulanır. Bu kurguda derin “ekonomik çıkar gurupları vardır ve bu kurgunun aktörleri uzun uzadıya hipnoz ederler birilerini.”

Küçük adamların masalarda temsil ettiği ağababaları aslında kuklalarını “perde arkasında idare eder.” Bu kurgu şüphesiz uzun yıllara yayılmış bir iktidarsızlık veya uzun bir iktidar çıkarıdır.

Siyasal körlük ve bilgi yoksunluğundan doğan bu tiplemeleri ne yazık ki her ilde, ilçede görmeniz mümkündür. Kapitalist üretim ilişkilerinin derin trajedisi olan bu insanlar “sistemce tecavüz mağdurudurlar.” Mevcut çürümüş sistemi gayriahlaki tezlerle ayakta tutan bu tipleri her partide görmeniz mümkündür.

Sistemin derin çürümüşlüğü, ahlaki yoksunluğu ile bezenmişlerin getirdiği nokta iflastır. Toplum somut pratikte siyasetten nefret eden, güvenmeyen bir tez geliştirmiştir. Siyasal iflasın başlıca aktörleri “Elbette küçük adamlar değildir, onlar sadece tezi olmayan figürandır.”

 Siyasal ahlakın bir ideal etrafında dönmesi için “yurtseverlik” tezine iman etmeniz gerekir. Ortalama siyasetçi şüphesiz sadece kendi çıkarına iman eden tezi savunur. Bu tezi savunurken “güncel devlet aygıtını ve bireyi analiz edecek bilgiyi-olguyu-tezi görmez.”

Mevcut düzenin iç çelişkilerini analiz edecek politik refleks ve güncel politik erki analiz etmeyen zihin şüphesiz derin bir uçuruma koşmaktadır. Şüphesiz her uçurum tercih ve bu tercih için özgür irade gerekir…

Bu politik çürümeye karşı meydan okumak ve bu düzen değişecek tezini savunmak için kılıç kuşanmak yetmez.

Ölümü göze almalısınız.

Hayal edilen o dünya ve o ideal içinde yerini alacak ülke için en güzel sözü sanrım Mao söylemiştir.

“Ülkeni kalbinde yaşatırken, ufkunda dünya olsun… “

Mao

Önceki ve Sonraki Yazılar