Abdullah Ağırkan

Abdullah Ağırkan

Ya Kemal Kılıçdaroğlu Kazanırsa?

Kılıçdaroğlu'nun kazanması Türk siyaseti ve dış politikası için ne anlama gelir? Bazı Türk ve Batılı yorumcular, Türkiye'nin bir kez daha demokratik , müreffeh, Avrupa Birliği üyeliğini sürdürmeye hazır ve NATO müttefikleriyle daha uyumlu olabileceğine inanıyor. Erdoğan'ın yenilmesi ve görevi bırakması şüphesiz milyonlarca Türk için rahat bir nefes olacaktır. 

ABD / Foreign Policy Dergisi/ Steven A. Cook;

‘’Türkiye dış dünyada nasıl okunuyor sorusuna yanıt bulmak açıkçası çok zor. Aslında bu sorunun kendi içinde bir yanıtı var mı? Diye düşünen her yurtsever bu sorunun nesnel cevabında durduğu yeri de tarif eder bir bakıma’’

İşte üstte ifade edilen söylemde tam olarak o çerçevede ele alınmalıdır.

ABD merkezli düşünce kuruluşları CIA yan kuruluşudur çoğunlukla ve bu durum olağan bir hal almıştır nerdeyse. Ancak mesele ABD merkezli analizler de değil, mesele siz ne yapıyorsunuz sorusunda. Muhalefet kendi nesnel önerilerini üretiyor mu? Ne öneriyor, somut olarak yakıcı sorunların derinleştiği bu koşullarda.

AKP tam anlamıyla bir çıkmazın adresidir artık ve bu doğru bir analizdir şüphesiz.

Ancak siz ne koyacaksınız yerine ?

Muhalefetin omurgası, temeli olan CHP’nin bu noktada somut şeyler söylemesi, Kemal Bey’in bu noktada daha fazla ileri atılması, daha fazla risk alması ve tam olarak nasıl bir ülke kuracağını somut olarak ifade etmesi elzemdir.

AKP Birleştirici olma olasılığını yitirmiş ve dar dünyasında debelenen bir adres olmanın ötesinde neyi ifade ediyor? Açık konuşalım, ABD merkezli fonların ve düşünce kuruluşlarının hayat öpücüğü AKP’yi artık kurtarmaz.

Türkiye yeni bir sürecin eşiğinde ve geleneksel batı demokrasisi ile Asya despotizm/otokrasi ile arasında seçim yapacak. Bu gerçekliği ifade etmek gerekli açıkçası…

İki yüz yıllık demokrasi geleneğimiz bu noktada artık bir seçim eşiğindedir. İki asırdır batıya yüzünü dönen bu ülkenin yeninden despotik egemenlerin elinde yok olmasına izin verilemez.

Bu noktada Kemal Bey’in kazanması zorunlu bir gerekliliktir tüm halklar için ve emin olun ! bu riske atılamaz önemde artık.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar