Av. Mehtap Demirhan Özdemir

Av. Mehtap Demirhan Özdemir

ER VE ERBAŞLARIN SESİNİ DUYAN VAR MI?

Onların hikayesi sonu belli olmayan bir hikaye.

Nasıl mı?

Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu 2011 yılında çıktı çıkmasına ama tazminat oranı, kısa süreli olması gibi nedenlerle pek talep görmedi.

Zaten vatani görevini yaparken anne ve babasının hayır duasından başka beklentisi olmayan Türk milleti için garip bir kanundu bu.

Gelgelelim 2013 yılında sözleşmeli erlerden 7 yıl görev yapanların kamu kurum ve kuruluşlarına atamaları olacağına ilişkin yeni bir düzenleme getirildi ve gençlerin bu konuda başvuru yapmaları teşvik edildi.

1 Eylül 2022 tarihi itibari ile açıklandığı üzere sözleşmeli er ve erbaş sayısının 6.015 olması, teşvikin sonuç verdiğini göstermekte.

Peki memur olan er ve erbaş sayısı nedir bileniniz var mı?

Ben söyleyeyim hemen, henüz yok!

Evet evet, bu zamana kadar memur olan bir er veya erbaş bulunmamakta.

Gençlerin gelecek planları, umutları, hayalleri unutulmuş durumda.

Nedeni ise, 2013 yılından beri çıkarılmayan bir yönetmelik.

Çünkü; 2013 yılında yapılan düzenlemede,  başvuru, mülakat, atama ve diğer işlemlere ilişkin usul esaslarının,  İçişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları ile Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği belirlenmiş.

Bugüne kadar yönetmeliğin çıkması konusunda atılmış hiçbir adım yok ve adım atılsa bile bu sürecin ne zaman tamamlanacağı belli değil.

2011 yılından bu yana 7 yıllık sürelerini dolduran er ve erbaşlar da memuriyetlerini beklemeye devam etmekte.

Yönetmelik çıktığında yaş gibi önemli bir konu önlerine gelecek önemli bir diğer mesele.

Yani bunca zaman memuriyet için bekleyen er ve erbaşların için geçen zamanı durduracak tek şey yönetmeliğin hemen çıkması.

İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın memur alımları devam ederken, bu konu da hak kayıplarına sebebiyet verilmemesi, mağduriyetlere yol açılmaması için önceliği yönetmelik çıkarmaya vermesi onların hikayesinde önemli. Devlet Personel Başkanlığı’na da bu konuda önemli bir görev düşüyor tabi.

Onların sesini duyun artık!

Önceki ve Sonraki Yazılar