Av. Mehtap Demirhan Özdemir

Av. Mehtap Demirhan Özdemir

Hakaret suçunun bir çok ülkede suç olmaktan çıkartıldığını biliyor musunuz?

Hakaret suçunun bir çok ülkede suç olmaktan çıkartıldığını biliyor musunuz?

Evet, aynen öyle. İnsanlar konuşmaktan, düşünmekten, düşündüklerini ifade etmekten korkmasınlar diye bu eylemler suç sayılmıyor artık. İfade Hürriyeti amasız ve zamansız bir şekilde kullanılmakta bir yerlerde.

Avrupa Birliği ülkelerinin bir kısmında ise,  hakaret suçu, ifade hürriyetinin sınırlarını oluşturmakta, bu nedenle; suçu oluşturan eylem bakımından failin ifade hürriyeti ile mağdur yönünden ise onur, şeref ve saygınlığı ile din, vicdan ve kanaat hürriyetine ilişkin temel kişilik hakların  çatıştığı kabul edilmekte ve uyuşmazlığın çözümü, sözü edilen karşılıklı hakların dengelenmesi ile sağlanmaktadır.

Bu kapsamda; ileri sürülen bir düşünceyle bağlantısı bulunmayan, esasında düşünce açıklaması vasfında da görülemeyen sövme niteliğindeki fiiller ifade özgürlüğünden yararlanmamakta ise de;  kamu görevlilerinin görevlerini yerine getirirken icra ettikleri eylem ve sözlerine yönelik eleştirilere karşı daha fazla hoşgörü göstermeleri gerektiği kabul görmektedir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, fiil isnadına dayanmayan ve ispat gerektirmeyen değer yargılarından ibaret sözlerin sarsıcı olsa bile eleştiri hakkı ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebileceğini, bu suçun oluşabilmesi için, sözlerin muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olması, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerektiğini, kamu görevlilerine yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesini, kaba ve nezaket dışı davranış niteliğindeki sözlerin açıkça, onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövme fiilini oluşturmayacağını açıkça belirlemiştir.

İmamoğlu ne yapmış peki? Kazandığı yerel seçimleri iptal edenlerin onur, şeref ve saygınlıklarını açıkça rencide edici, küçük düşürücü nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadında mı bulunmuş? Açıkça sövmüş mü?

Yoksa,  kamu görevlisinin yerine getirdiği göreve karşı eleştiri sınırını aşmayan ağır eleştiri veya kaba, nezaket dışı, rahatsız edici şikayet mi yapmış?

Yerel mahkemeye göre, sövdüğü kesin. Ancak; verilen ceza ile murtabıt hak yoksunlukları konusunda sakin olun. Bu kararın istinafı var. İstinaf mahkemelerinde 3 yıldan önce karar çıkmadığını duymadıysanız benden duyun.

Önceki ve Sonraki Yazılar