Buket Işıkdoğan Köse

Buket Işıkdoğan Köse

YÜZÜĞÜN DİLİ

Yüzük, dünden bugüne gücün, mevkiinin, bağlılığın, sonsuzluğun, süsün ve kimi zamanda sınıf farklılığının simgesi olmuştur.

  Varlıkları tarih öncesi çağlara dayanan yüzüğün ilk örnekleri Tunç Çağında görünür. Bunlar çok kaba biçimde yapılmış çemberlerdir. Ancak Girit ve Miken uygarlıklarında ince bir işçilikle süslenmiş yüzükler yapılmaya başlanmış ve süs eşyası olarak yaygınlaşmıştır. Altından ya da demirden yapılan, üzerinde mühürler bulunan yüzükleri takan kişiler için, taktıkları yüzükler egemenlik ve gücü yansıtan simgesel bir önem kazanmıştır. Roma döneminde senatörlerin kullandıkları yüzükler M.S. 1. yüzyılda özgür kişilerin kullandıkları birer simge olmuştur.

  Tarihte ilk evlilik yüzüğü Antik Mısırlılar dönemine aittir. Eski çağlarda Mısırlılar evlilik yüzüklerini Nil Nehri’nin çevresindeki sazlıklardan topladıkları bitkilerden yaparlardı. Bu bitkilerden yapılan yüzüklerin bolluk ve bereket getireceğine inanılırdı.

  Zamanla bu yüzükler fildişi ya da kemik gibi sert malzemelerden yapılmaya başlandı.

  Evlilik yüzüğünü ilk defa eski Mısır Kraliçesi Nefertiti takmıştır. O yıllarda tıbbın ne kadar ileride olduğu bilinmez ama, yüzyıllar sonra direkt kalbe giden tek damar, evlilik yüzüğümüzü taktığımız parmaktadır. Başka hiçbir parmakta direkt kalbe giden damar yoktur.

  Nefertiti yapmış olduğu bu hareket ile eşine, kalbine giden yolun onun tarafından bağlandığını göstermiştir.

  Mısırlılardan Romalılara geçen evlilik yüzüğü, gelin ve damat arasındaki bağı arttıran bir yol olarak görülür. Yüzük o dönemlerden günümüze kadar uzanan yüzük takma törenleriyle, aileler ve çiftler arasında bir söz verme töreni olarak gerçekleştirilir.

  Türk tarihinde yüzük kullanımı Milattan önceki ki yıllara dayanmaktadır. Göktürk alfabesi ile üzerinde inanç unvanı yazısı bulunan yüzük, Türk tarihinde keşfedilen ilk yüzüklerden birisi olarak kabul edilir.

  Tarihimizde, yüzük gösteriş ve süs eşyası olarak kullanımının yanı sıra, savaşlarda askeri amaçla da kullanılmıştır. Bunlardan en bilineni günümüzde de kullanımı devam eden Zihgir veya Zıhgir, aynı zamanda okçu yüzüğü olarak da bilinir. (Yani o zamanlarda da romantizm yok ☺ Türk kadınının çilesi)

  Savaş, ok falan derken birden aklıma ‘’YÜZÜKLERİN EFENDİSİ’’ filmi geldi. Yüzüğün temsil ettiği iktidar. Güç yüzüğü üzerinde ne yazıyordu peki?

‘’ Hepsine hükmedecek bir yüzük, hepsini o bulacak, hepsini bir araya getirecek, karanlıkta birbirine bağlayacak’’

  Kurulmak istenen yeni dünya düzeni dünyayı ne yönde değiştirecek?

  Pandeminin etkisi ne?

  Yeni düzende kripto paranın yeri ne?

  Nasıl bir dünya kurulmak isteniyor?

  Gülmeyin ama, yüzük kimin parmağında diye sorasım geldi ve özellikle Türkiye bu düzenin neresinde?

 Kötülükleri üzerine çeken yüzüğü parmağında taşıyan Fruda Baggins kim?

 Aklıma 1994 yılında siyasete damgasını vuran ‘’işte bütün servetim bu yüzük’’ diyerek yola çıkan siyasetçimiz geldi. Acaba hala aynı yüzüğü mü takıyor öyleyse yandık☺

***

  Yüzüklerin, mitolojik anlamlarının ruhsal etkilerine bakalım bir de.

  Yüzüklerin dış etkilere karşı korunmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Enerji şifacılığına göre enerjilerin yüksek çoğunluğu eklem bölgelerimizden girer veya çıkar. Bu yüzden enerji çıkışını engelleyip hastalıklardan korunmak için tüm parmaklara yüzük takılır.

  Ellerdeki yüzükler her şeyden önce yabancı,davetsiz enerjiden korunma işlevini yerine getirir.

  Her parmağın temsil ettiği enerjiler vardır. O parmağa niyet ile takmaksa temsil ettiği şeyi bize çeker.

  Başparmağa yüzük takmak duygusal alanımızı genişletmek, harici parayı çekme konusunda destekçi olur.

  İşaret parmağına yüzük takmak enerjimizin gücünü tetiklemenin yanı sıra iç güven ve hedeflerimize ulaşma gücü verir.

  Orta parmak Atasal parmak olarak geçer, oraya atalarımızdan kalan yüzükler takmalıyız. Anadolu’da bu bilgi bilindiği için, her zaman ölmeden önce yüzükler en yakınlarına takılır.

  Yüzük parmağına yüzük takmaksa, kişiye ilham verir, yaratıcılık enerjisini tetikler, iletişim sorunlarını ortadan kaldırır. Bu yüzden de sevdiklerimizden gelen yüzükleri yüzük parmağına takılır ki, iletişim her daim sağlıklı kalsın.

  Küçük parmağa yüzük takmaksa duygusal alanımızı güçlendirecektir.

  Çocukluğumda bütün parmaklarına taktığı yüzükleriyle Barış Manço’nun elleri öyle kazınmış ki zihnime, el hareketleri o yüzükleri çok daha ölümsüzleştirdi. Şarkılarını söylerken işitme engellilerin dilini kullandığı için el hareketlerini yüzüklerle daha ön plana çıkardığını biliyor muydunuz?

  Yüzük cinsiyeti olmayan bir takı. Kadına da erkeğe de çok yakışıyor. Edindiğimiz bilgilerle takacağımız yüzükler daha bir anlamlı olacak şimdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar