Derya Şenel Demir

Derya Şenel Demir

ALO! 212 656 96 96

‘Güvenlik müdürü, iki kadın görevliye saldırdı’, ‘Öldürmek istesem kafasına sıkardım’ … Son manşet başlıklarıyla başlamak istedim bu yazıma. Her yıl 5 Aralık da ‘Kadın Hakları Günü’ kutlanıyor ve kadına şiddet de beraberinde gündeme geliyor. Bu şiddeti; duygusal, fiziksel, ekonomik ve cinsel şiddet gibi alt başlıklara ayırabiliriz. Şiddetin biyolojik etmenlerinin araştırıldığı bazı çalışmalar beynin temporal ve frontal lobları arasındaki ilişkinin saldırganlık dürtüsünün davranışa dönüşebileceğini söylüyor. Alkol ve madde kullanımının kadına şiddeti arttıran en önemli nedenler olduğu da bazı çalışmalarla belirlenmiş. 2018’in ilk 6 ayında cinayete kurban giden kadın sayısı ise 206. Şimdi gelelim bu acı rakamın nedenlerine;

   ÖĞRENİLMİŞ TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ: Erkek olmak; sert olmak, duygusal olmamak, ağlamamak, zayıf olmamak demek. Dövebilmekte bu rollerin verdiği bir hakmış gibi gözüküyor böylece. Güçlü olmak zorunda olan erkek, kontrolü ve gücü elinde tutamadığında ne yapacak?

  DOĞDUĞU AİLENİN VE AİLE İÇİ TRAVMALARIN ETKİSİ: Annesine şiddet uygulayan babayı gören erkek çocuk, elbette bu agresörle özdeşim kuracak ve kadınlara karşı şiddet uygulaması kaçınılmaz olacaktır. Aile içi duygusal şiddete maruz kalan çocuğun öfkeyi zarar vererek dışarı çıkarmaktan başka bildiği bir yöntem yoksa ne yapacak? 

  GELİNLİĞİYLE GİRDİĞİ EVDEN KEFENLE ÇIKMA HİKAYESİ: Töresel aidiyetlerin getirdiği kurallar, çevresel baskılar ‘YAPMA’ demeye izin vermiyor. Bu başlığın altında ilk akla gelen kadınlar eğitimsiz ve maddi desteği olmayan kadınlar olarak gözümüzde canlanıyor ancak durum pek de öyle değil. Benlik algısı düşük, özgüveni olmayan ve çocuklukta alması gereken görülme ve sevilme ihtiyacı karşılanmamış kadın ‘ kötüde dahi olsa bir ilişkinin içinde var olabildiği için’ o evde kalmayı tercih edebiliyor. 

  İÇ GÖRÜ, EMPATİ VE DÜRTÜ KONTROLSÜZLÜĞÜ OLAN İNSAN YETİŞTİRMENİN ALTIN KURALLARI: Erkek çocuğunuzun saldırgan davranışlarını destekleyin. Kız kardeşiyle anlaşmazlık yaşarken ‘ kız kardeşine abisine saygılı olması konusunda ikazlarda bulunarak; eşit şekilde probleme çözüm aramalarına, dış bir güç olmadan birlikte tamir edebilmelerine izin vermeyin’ mesela. Ataerkil geleneğinize sahip çıkın ancak yöntemini ve şiddetini kontrol ederek. ‘ Gak demeden yemeğini, Guk demeden suyunu vererek ‘ doğuştan hak edilmişlik ve tüm güçlü’ duygusunu yaşamasına izin vermeyin. Böylece kadının erkeğe hizmet etmesi gerektiği gibi şiddeti besleyen bir görüşe arka çıkmamış olursunuz. Yapılan araştırmalara göre kadınların birçoğu yaşadıkları şiddeti inkar etmekte, her ailede olabileceğini savunmaktadır. Bir gün değişeceğine dair inancı da hep vardır. Tablo size de tanıdık geliyor mu? Katı bir aile ortamında pasif, yalnız ve bağımlı bir şekilde hayatınızı idame ettirerek kız ve erkek çocuğunuza iyi bir rol model olmadığınızı unutmayın.

  Bıçakla insan avına çıktım diye bir manşetle verilen oldukça AYRINTILI bir ifade de yine son zamanda tüm yayın organlarında verildi. ( Türkiye de en yüksek tiraja sahip gazeteler tarafından ) Taciz, intihar ve şiddet gibi haberlerin görsel içerikler sebebiyle kışkırtıcı ve körükleyici tarafının ne zaman farkında varacağız. Keşke kadın haklarına ve insan onuruna duyarlı haberlerin manşet olduğu günler gelse...

   

Önceki ve Sonraki Yazılar