Elif Doğan Şentürk

Elif Doğan Şentürk

“Kaymak yemiyor ama eğitimli”

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) İnsani Gelişme Endeksi İlçeler çalışmasında ilk 10’da sırasıyla Beşiktaş, Kadıköy, Çankaya, Şişli, Nilüfer, Muratpaşa, Karşıyaka, Tepebaşı, Bakırköy ve Maltepe yer alıyor.
Endeks sıralamasına göre ilk 20 ilçenin 17’si CHP’li başkanlar tarafından yönetiliyor. Diğer üç belediye ise AKP’ye ait.
Yıllardır Sosyal Demokrat anlayışla yönetilen bu belediyelerin, insani gelişme sıralamasında ilk sıralarda yer almasına Erdoğan’nın tepkisi çok ilginç.
Aslında siyaseten söylenebilecek en iddialı cümle şöyle olabilirdi; “Biz yerel seçimleri kazandığımızda; Sincan’ı da, Fatih’i de, Altındağ’ı da... Çankaya gibi, Beşiktaş gibi, Kadıköy gibi... yapacağız”
Peki Erdoğan bu belediyeler için ne diyor;
“Türkiye yansa da şaha kalksa da bunların umurlarında değildir. Buralardaki seçmen profili Türkiye pastasının kaymağını yiyen kesimden oluşuyor”
Bu belediyeler nerde?
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki ilçeler. (Tek farkı sosyal demokratlar tarafından yönetiliyor olmaları)
Yani Cumhurbaşkanının eşit mesafede olması gereken yerler.
Peki, bu açıklamadan ne anlaşılıyor?
Yoksa Erdoğan’a göre o belediyeler “ötekiler mi?”
Bir Cumhurbaşkanına göre Fatih ne ise Çankaya’nın da o olması gerekmez mi?
Bence Sosyal Demokrat belediyeciliğin bu ilçelerdeki başarı kriterleri analiz edilip, diğer belediyelerde de uygulanması teşvik edilmelidir.
Çünkü endeksin oluşturulmasındaki kriterler normal demokratik bir ülkede her siyasetçinin hedefleyeceği başlıklardan oluşmakta:
“yönetişim ve saydamlık, sosyal kapsama, ekonomik durum, eğitim, sağlık, sosyal yaşam, belediye çevresel performans ve ulaşım”
Yukarıdaki kriterlere göre elde edilen başarı, o ülkenin cumhurbaşkanını mutlu etmesini gerektirir, eleştiri konusu yapmasını değil!
Buradaki asıl mesele, Cumhurbaşkanının işaret ettiği seçmen profilinin Ülkenin kaymağını yemediği ancak eğitimli olduğu gerçeğidir!
Ha bir de yardım meselesi var.
En çok sosyal yardım ve destek nerelere dağıtılıyor, devlet olanaklarından kimler yararlanıyor. Yarın öbür gün bu ilçelerde yaşayanlar bunları dile getirseler haksız mı sayılırlar?

Önceki ve Sonraki Yazılar