Akkuyu’nun yerli ortaklarına ‘itibar’ şoku

Ülkede neresinde bir ihale olsa karşımıza çıkan yeni bir üçlü var. Eskiden CengizLimak-Kolin kısaca CLK olarak bilinen ve tüm elektrik dağıtım, doğal gaz dağıtım, inşaat, enerji santralı satışı ihalelerinde karşımıza çıkan üçlü değişti artık CKK oldu. Limak ayrıldı yerine Kalyon İnşaat geldi. Taksim yayalaştırma projesinin mimarı, 3. havalimanının konsorsiyumun ortağı ve Sabah ile ATV’nin Çalık’tan sonraki sahibi olan Kalyon İnşaat...

İşte bu üçlü, Rusya tarafından Mersin Akkuyu’ya yapılacak olan nükleer santral projesine yerli ortak olacaklarını açıkladılar, ön protokol imzalandı, fotoğraflar çekildi. Üçlü, Akkuyu’nun yüzde 49’unu Ruslar’dan almaya hazırlanıyor.

Rusya’nın yerli ortak istemesinin nedeni projeye mali destek sağlamak. İşte bu nedenle Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom), satış anlaşması imzalamayı planladığı Türk şirketleriyle ilgili “due diligence” (detaylı şirket incelemesi-durum tespiti) yaptırmaya başladı. Bu kapsamda CKK’nın medya ve kamuoyundaki itibarı da incelenecekti. Ağustos ayında Rusya’daki RBC haber ajansı Rosatom’un internet sitesinde, Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumu ile ilgili “durum tespiti” analizi yapacak şirket için ihale açtığı haberini paylaştı. Haberde Rosatom’un, bu üç şirketle ilgili mali, hukuki ve vergi analizlerinin yanı sıra medyadaki prestij risklerinin de ortaya konulmasını istediği belirtildi. Konu ile açıklama yapan Rosatom Başkan Yardımcısı Kirill Komarov, Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumu ile ilgili “due diligence” analizinin en az üç hafta, en fazla dört ay sürebileceğini söyledi.

Gelelim bugüne... Yani araştırmanın ilk sonuçlarına

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara ziyareti öncesinde araştırmanın ilk sonuçları da ortaya çıktı. Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Erdoğan-Putin zirvesinden bir gün önce Ankara’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’la önemli bir görüşme yaptı. Nükleer santral projesine ilişkin ayrıntıların konuşulduğu görüşmede Lihaçev, projeye ilişkin bürokratik ya da teknik konulardaki taleplerini sıraladı. 4 bin 800 megavatlık kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak santralin ilk ünitesinin hızla devreye alınması için atılması gereken adımlarında değerlendirildiği görüşmede ilk ünitenin 2023 yılında işletmeye alınması konusunda da görüş birliğine varıldı. Yerli ortak konusundaki dosya da bu görüşme açıldı. Enerji Panorama dergisinin kulis haberinde bu görüşmenin ayrıntıları var. Haberde “Bürokrasi bu araştırma konusunda ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı ancak ‘mükemmel’ bir sonuç vurgusundan söz edilemeyeceğini, bazı konularla ilgili soru işaretlerinin gündeme getirildiğini vurguladılar. Bu raporun sonuçları ve değerlendirmeleri kapsamında atılacak adımların kısa süre içinde netleştirilmesi bekleniyor. Rapor ışığında yapılması beklenen Türkiye ile Rusya görüşmeleri, nükleerde ortakla ilgili süreci tayin edecek” deniyor.

Konuyu biraz da ben açayım, duyumlarıma göre CKK, söz konusu incelemeden geçer not alacak gibi görünmüyor. Kamuoyu ve medya algı- sının çok düşük çıktığı, ortakların mali gücünün de bu işi üstlenmeye yetmeyeceğinin sinyalleri var. Anımsayacaksınız Rusya lideri Vladimir Putin, Akkuyu nükleer santrali projesinde Rusya’nın toplam yatırımının 22 milyar dolar olduğunu açıklamıştı. Yüzde 49 için gerekli olan finansal gücün ve tabii ‘itibarın’ CKK da olup olmayacağını inceleme sonuçlandığında göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar