Dolar 6 TL’nin altına inmeyecek!

BUGÜNKÜ yazıma başlamadan önce aklımda şöyle bir düşünce vardı: Evet ülkede yolunda giden bir şey yok, bir haftada 15 yıl önceki gelir seviyemize döndük, hepimiz fakirleştik. Bayramdan sonra birçok sektörde işten çıkarmalar başlayacak, kapısına kilit vuran şirketleri duyacağız, art arda zamlar gelecek ancak önümüzde 10 günlük bir bayram tatili var. Bari bu 10 günün tadını çıkaralım isteğiyle dikkatimi çeken reklamlarla ilgili düşüncelerimizi paylaşmak istiyordum. Hatta hükümetin (hükümet mi diyelim, saray mı bilemedim) açıkladığı tedbirler bile bu kararım üzerinde etkili olmadı. Ta ki Merkez Bankası beklenti anketini görene kadar...

Birkaç gündür dolarda hafta başına göre daha az oynaklık var, hatta perşembe günü 6 liranın altına bile düştü. Ekonomi yönetimi, bakanlar, AKP yöneticileri kameraların karşısına geçip “Kriz atlatıldı, bu hareketlerin spekülatif olduğu ortaya çıktı” gibi açıklamalar yaptı. Her söylenene inanan halkımız, bu açıklamalara inandı mı bilemiyorum ama piyasanın inanmadığı ortada.

Piyasa yılın geri kalanından umutlu değil

Birkaç basit önlemle, ciddi bir sorun yaşayan ekonominin düzelmesi mümkün değil; olsa olsa birkaç gün “umutlu” olmayı sağlar. Merkez Bankası’nın dün açıkladığı beklenti anketi de bu önlemlerin yeterli olmadığını ortaya koyuyor. Anket katılımcıları daha önce 4.83 olarak tahmin ettikleri yılsonu dolar kurunu 5.96’ya çıkarmış. Bu rakamın da “iyimser” bir seviye olduğunu eklemek lazım, yılsonunda doların 6 TL’nin altında olması eldeki verilerle mümkün değil.

Diğer ekonomik göstergelerde de bozulma beklentisi hâkim. Örneğin, 2018 yılsonu enflasyon tahmini bir ayda 257 baz puan artarak yüzde 16,45’e çıkmış. Temmuz ayında tarihinde ilk kez 5 TL’yi aşan dolarda 12 ay sonrası beklenti ise 5,0592’den 6,2948’e yükselmiş. Yılsonu büyüme beklentisi de yüzde 4,2’den yüzde 3,9’a gerilemiş. Katılımcıların bir sonraki yıl için büyüme beklentisi de yüzde 4’ten yüzde 3,52’e düşmüş. Faizde durum nasıl peki?

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti için tahminler cari ay için yüzde 18,32’den yüzde 18,71’e çıkarken 12 ay sonrası için beklenti yüzde 16,79’dan yüzde 18,13’e tırmanmış. BIST repo ve ters repo pazarında oluşan gecelik faiz oranı beklentisi de yüzde 18,22’den yüzde 19,19’a yükselmiş.

Bunlar benim tahminlerim değil. Ankete katılan reel sektörden 10, finans sektöründe 47 profesyonel, bir öğretim üyesi ve iki gazeteciden oluşan uzman ve bağımsız bir kitlenin tahminleri... Bayramda canınızı sıkmak istemem ancak işler iyiye gitmeyecek!

Önceki ve Sonraki Yazılar