Hükümet adam bulamayınca SPK Başkanı'nı kayyum yaptı

15 Temmuz’dan sonra FETÖ ile ilgili olduğu gerekçesiyle yüzlerce işadamı göz altına alındı, birçoğu tutuklanarak mal varlığına el konuldu. Yüzlerce şirket de TMSF’ye devredilerek yönetimlerine kayyum atandı. Şu an elimizde net bir rakam yok ama en az 8 bin şirketin denetlenme sürecinde olduğu bilgileri dolaşıyor. Her ne kadar yargılama yapılmadan kişi ve şirketlerin mal varlıklarına el koymak hukuka aykırı olsa da memlekette hukuk “keyfe” göre işletilip kılıf olarak da OHAL gösterilince kimse sesini çıkaramıyor. Elbette bu isimler arasında darbe girişimine destek olan varsa cezaları verilmeli ama şu anda birçok AKP’li yöneticinin de belirttiği gibi ‘at izi it izine karışmış’ durumda.
Bu hengamede yapılan değişikliklerin birçoğunun da yasa ve yönetmeliklere aykırı olduğunu kayıtlara geçirmemiz lazım. Ekonomi açısından en somut örneğini paylaşayım sizinle. El konulan şirketler arasında kuşkusuz en büyüğü Kayserili Boydak Holding. Şu anda birçok üyesi tutuklu olan Boydak Ailesi’nin sahibi olduğu holding İstikbal, Bellona gibi dünya çapında tanınan markaların sahibi, ülkenin en büyük mobilya ve ev tekstili üreticileri arasında yer alıyor. 8 Ağustos’ta holdinge ve bağlı birçok şirkete el konularak yönetimleri kayyuma devredildi. Holding’in yeni yönetim kurulu başkanı Abdullah Güzelgüder ile yeni CEO Ertunç Laçiner, 7 Ekim’de bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Abdullah Güzelgüder, TMSF tarafından 26 Eylül 2016 tarihi itibarıyla yeni yönetimin oluşturulduğunu açıkladı. Güzelgüder toplantıda “Bu bağlamda Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı olarak ben görev yapacağım. Diğer yönetim kurulu üyeleri ise Serkan Ertürk, Taner Yalçın, Yılmaz Güney, Vahdettin Ertaş ile ilk kayyum atamasında yer alan Ramazan Aslan ve Ramazan Erikli olmuştur” dedi.
Bu isimler arasında dikkatinizi çekti mi bilemiyorum yönetim kurulu üyeleri arasında yer alan Vahdettin Ertaş, hali hazırda Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Ertaş’ın, Türkiye’de sermaye piyasalarını düzenleyen, şeffaflığı sağlamakla görevli bir kurumun başkanı ve yasal olarak herhangi bir şirketin yönetiminde yer alması söz konusu dahi değil. Ertaş’ı bu göreve atayanlar, az çok ekonomi ile ilgilenen herkesin bildiği bu ilkeyi, yasal zorunluluğu ya bilmiyor ya da dikkate almaya gerek görmemiş.
Aslında Ertaş’ın bu atamalardan haberi dahi yokmuş, adını listede görünce şaşırmış. Neyse ki Ertaş, yasanın getirdiği düzenlemeler hakkında bilgi sahibi ki gerekli mercileri uyarmış ve Boydak Holding’deki tüm görevlerinden istifa etmiş.
Bu “hatalar” bizim bilebildiklerimiz ya da satır aralarını okuyarak ortaya çıkardıklarımız. Kamuoyuna açıklanmayan ne “hatalar”, usülsüzlükler olduğunu bilemiyoruz!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar